SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönjük szépen, hogy ismételten felvetette az Országgyűlés plénuma előtt a magyar kis- és közepes vállalkozások ügyét. Ez egy fontos kérdés. Fontos a kormány gazdaságpolitikája és általános politikája szempontjából is.
Azt gondolom, hogy ha a néha kötelező kormánypárti-ellenzéki egyet nem értés burkát lehántjuk a beszélgetéseinkről vagy az itteni párbeszédekről, akkor a végén adott esetben még valami egyetértésre is juthatunk, tekintettel arra, hogy az önök hozzászólásaiból, ön és párttársai hozzászólásaiból itt az Országgyűlésben számunkra az látszik, hogy önök elkötelezetten támogatják a magyar kis- és közepes vállalkozásokat. Így vagyunk ezzel mi is, tisztelt képviselő úr.
Ha önök úgy látják, hogy a kis- és közepes vállalkozások alkotják a magyar nemzetgazdaság lelkét, akkor abban egyetértünk. Annál is inkább egyetértünk ebben, hogy a magyar munkavállalók körülbelül háromnegyedét a kis- és közepes vállalkozók foglalkoztatják, ugyanakkor azt is látjuk, hogy ennek a szektornak a részesedése a magyar exportból alig haladja meg a 15 százalékot, bizonyos mérések szerint még ennél is alacsonyabb. Ez nem jó hír, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez nagyon komoly növekedési forrása lehet a jövőben a magyar gazdaságnak, ezért a kis- és közepes vállalkozásokra a kormány a jövőben is kiemelt figyelmet fog fordítani.
Arról kétségtelenül létezik egy vita, tisztelt képviselő úr - nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában, de mondhatom azt, hogy valószínűleg az egész világon -, hogy adott országok kis- és közepes vállalkozásainak támogatása közvetlenül vagy közvetetten tud-e hatékonyabban megvalósulni. Itt a térségben több, hozzánk hasonló starthelyzetből kiinduló ország vezetőivel folytatott megbeszéléseim nyomán azt láttam, hogy egyetértenek abban, hogy talán a közvetett támogatás jelentheti a legjobb eszközt. Ezért amikor mi a hazánkban letelepülő vagy hazánkban újabb beruházásokat eszközlő nagy multinacionális vállalatokat támogatjuk, akkor azt gondoljuk, hogy ezek a támogatások legalább annyira szólnak a kis- és közepes vállalkozásokról is, mint az adott nagyvállalat támogatásáról. Mert szerintem abban is egyetérthetünk, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások sikerének nagyon fontos kulcsa az, hogy be tudnak-e kapcsolódni a nálunk termelő tevékenységet folytató nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiba vagy sem. Erre vonatkozólag az elmúlt időszakban számos sikertörténetnek lehettünk a tanúi, ezért is amikor egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást biztosítunk nálunk termelő, nálunk új beruházást végrehajtó nagyvállalatoknak, akkor mindig megkezdjük a konzultációkat arról, hogy a beszállítói láncukban hogyan tudjuk növelni a magyar hányadot, ami elemi érdeke a kis- és közepes vállalkozásoknak.
Nézze, képviselő úr, én nem látok abban semmi kivetnivalót, sőt egyetértek azzal, amikor a miniszterelnök úr azt mondja, hogy nekünk az az érdekünk, hogy minél jobban működjenek, minél több profitra tegyenek szert az itt működő nagyvállalatok. Azt egy furcsa kormányzati gazdaságpolitikának tartanám, ha azt a célt tűznénk ki magunk elé, hogy minél rosszabbul működjenek a Magyarországon működő vállalatok. Ez nyilvánvalóan nem lehet értelmes gazdaságpolitikai célkitűzés. (Tukacs István közbeszól.)
Azt látjuk a számokból, tisztelt képviselő úr, hogy az esztendő első hat hónapjában a beruházások 22 százalékkal növekedtek Magyarországon - ez némiképpen ellentmondani látszik annak, amit ön a beruházásokról volt kedves mondani -, és felmérések szerint a Magyarországon működő vállalatok háromnegyede vagy új beruházást tervez, vagy egyébként újra Magyarországon fektetne be, ha ilyen befektetési döntést kellene hoznia.
Ugyanakkor szeretném tájékoztatni a tisztelt képviselő urat arról is, hogy a nemzetgazdasági tárca a közelmúltban mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára újabb pályázatokat írt ki, egyrészt a termelési kapacitások bővítésére 8,5 milliárd forintos keretösszeggel, ahol minimum 10, maximum 100 millió forintos elszámolható támogatást tudnak biztosítani, emellett pedig a mikro-, kis- és közepes vállalkozások piaci megjelenésének támogatására egy másik 1,5 milliárd forintos keretösszegű pályázatot írtak ki.
Ugyanakkor szeretném tájékoztatni a tisztelt képviselő urat arról is, hogy az idei esztendőben - egyedi kormánydöntésen alapulóan - a nálunk működő nagy, nemzetközi vagy magyar tulajdonban lévő vállalatok számára a kormány összesen 43,6 milliárd forintnyi, egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást ítélt meg.
Csak szeretném önnek jelezni (Szél Bernadett közbeszólására:) - igen, azt akarom mondani -, hogy ezzel a 43,6 milliárd forinttal összesen 468,9 milliárd forintnyi beruházást tudtunk elősegíteni, amely összesen 9303 új munkahelyet jelentett Magyarországon.
Azt gondolom, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) ez a gazdaságpolitika helyes nemzetgazdasági szemszögből és a kis- és közepes vállalkozások szemszögéből is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi