MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ezen a kései órán azért kértem lehetőséget a napirendi utáni felszólalásra, mert egy víziómat szeretném önökkel megosztani. Szűkebb hazám, a Kisalföld helyzetébe szeretném egy kicsit belevonni önöket is, és ezen belül is most inkább a turisztikával kapcsolatos problémaköröket szeretném fejtegetni.
Ugye, azt mindannyian tudjuk, hogy hazánkban és ezen belül a Kisalföldön is jóval kisebb arányban szerepel a turizmus mint a gazdaságélénkítés eszköze, jóval kisebb szerepet kap mint más, hasonló adottságokkal vagy éppen sokkal rosszabb adottságokkal rendelkező európai államok esetében, erre számtalan adatsort lehet találni. Éppen ezért kell felhívni itt is a figyelmet arra, hogy bizony, van hazánknak több olyan területe, több olyan térsége, amely megfelelő gondolkodás, megfelelő fejlesztési lehetőségek mellett képes lehet felvenni a versenyt nyugat-európai vetélytársainkkal.
Ha turisztikai desztinációkról beszélünk, akkor talán mindegyikünknek elsők között ugrik be a toszkán vidék vagy éppen, ha hazánkra térünk rá, akkor a Balaton térsége, de szintén mutat pozitív jeleket Budapest vagy éppen a Tisza-tó és a hozzá kapcsolható területek, de még bizony a Dél-Alföldnek is van egy olyan vonzereje, amit képes kihasználni, és megfelelő gondolkodás és fejlesztések mellett ebben még bizony komoly jövőkép lehet.
Azonban szomorúan tapasztalom, hogy az én szűkebb hazám, a Kisalföld ebben jelentősen el van maradva. Ugyan Győr és Sopron produkál emelkedést egy-egy jobb évben a turizmus területén, de egy átfogó jövőkép, egy olyan vízió, amire szükség lenne ahhoz, hogy az előnyöket összekapcsoljuk, és fenntartható módon, a helyben élők életminőségét javítva tudjuk felhasználni, ettől nagyon messze vagyunk. Pedig ezen szűk területen található többek között a Szigetköz, elég, ha talán azt a néhány fontos, kiemelendő előnyét vagy lehetőségét említem meg, amelyekre mindannyian gondolunk, amikor a Szigetközről beszélünk, itt a horgászturizmust lehetne kiemelni, de akár egy olyan apró szegmenst is, mint az aranymosás régi művészete, amit sokan szívesen megismernének mind a mai napig. A kajak-kenu lehetőségek és az ökoturizmusban lévő lehetőségek szintén mind a Szigetközhöz kapcsolódhatnának.
A Rábaköz is egy nagy földrajzi egysége megyémnek, itt a népi gyümölcsészet, a népi hagyományok és a helyi élelmiszerekre alapuló élelmiszeripar fellendítése adhatna egy pluszt ennek a desztinációnak. Szintén a közelben van a Hanság, itt is a természeti értékek, az erdőgazdálkodás, amire talán nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, és bele kellene csatornázni egy egységes képbe. A Fertő tó: itt is a nádaratás hagyományait emelném ki, a madárvilágot, a halászat lehetőségét és persze nem az ipari méretű halászatra gondolok itt, hanem egyfajta kultúramegőrző népi halászat bemutatására. De itt van a vitorlázási lehetőség, a biciklizés körben a tó körül, itt akár egy határon átívelő lehetőséget is fel lehetne villantani. A Bakony is itt található a közelben, túrázások, lovas programok, falmászás, vadászat, egy csomó olyan program, ami mind-mind, azt hiszem, hogy színesítheti egy-egy ilyen egységnek a felkapottságát, és lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki megtalálja a szórakozását ezen a területen belül.
Ha a városokra áttérünk, Győr mindenképpen mint a megyeszékhely kiemelendő. Itt maga a belváros is önmagában egy komoly értéket mutat, a fesztiválok és az állatkert talán még azok az attrakciók, amiket ki kell emelnem, amelyek már egyébként manapság is jól futnak. Sopron esetében mindannyiunknak a bor jut először eszébe, itt is maga a város és a kilátók, ami kiemelésre méltó mindenképpen, az aktív pihenésnek számtalan formája fellelhető a térségben. Mosonmagyaróváron a Futurát érdemes kiemelnem vagy akár a makett-kiállítást, ami már, mondhatom, hogy világhírű. Csornán a termál, ami említésre méltó, de több egyéb fejlesztési lehetőség is van, illetve ugyanígy Kapuváron a helyi termékek és talán a Hany Istók legendájából is lehetne még mit profitálni. Fertődön mondhatnám az Esterházy-kastélyt, Nagycenken a Széchenyi-kastélyt, de a lövői, téti és beledi térségnek is mind-mind megvan az a fontos helyi specialitása, amivel egy értékes részét képezheti egy ilyen desztinációnak.
És hogy mi kell ehhez? A civil szakmai és az állami szerepvállalások mellett, úgy gondolom, nagyon fontos lenne az, hogy a politikusok ne egymás ellen, saját önös politikai érdekeik mentén határozzák meg ennek a térségnek a jövőképét, hanem összefogva, egy közös, nagy álmot megvalósítva lehessen elérni ezen célokat. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
(23.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi