VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Magyarországon az emberek nagy része, hogyha a Muzsikás együttes adaptációjában meghallja az „Indulj el egy úton” kezdetű, gyönyörű gyimesi népdalt, akkor nem a tájegység jut az eszébe, hanem három nagyszerű film, az „Egymillió lépés Magyarországon”, a „Még egy millió lépés Magyarországon” és a „Kerekek és lépések” című, természetet bemutató dokumentumfilm. Ezek megálmodója és az első két rész alkotója Rockenbauer Pál, akinek nemrég volt az évfordulója: 1987. november 26-án egy magányos túrája során a Naszály-hegy lábánál önkezűleg vetett véget életének. Halálának okáról még máig is tisztázatlan kérdések keringenek, sok forrásból hallhatunk arról, hogy beteg is volt, tehát depresszióval küzdött, magánéleti problémákról is említést tesznek, de az egyik legfőbb probléma az volt, hogy bár szaktekintélynek számított a saját maga természetfilmes, dokumentarista műfajában, mégis itt Magyarországon, a Magyar Televízión belül az akkori körülmények között nagyon sokszor ellehetetlenítették, és nagyon nagy küzdelmek árán tudta csak megalkotni a két, máig feledhetetlen és nagyon sok értéket közvetítő, akár két említett műsorát is.
1933-ban született Budapesten, az ELTE-n szerzett földrajz-biológia szakos tanári diplomát, már 1956-tól, megalakulásától a Magyar Televíziónál dolgozott, főleg természeti témájú dokumentumfilmek létrehozásában, megalkotásában segédkezett, aztán persze ezeket irányította is. Magyarországon nagyon kevesen tudnak arról, hogy rengeteg alkalommal külföldön forgatott ilyen témájú dokumentumfilmeket, és nagyon kevesen tudnak arról is, hogy a nemzetközi szakma, a természetfilmes, illetve a természeti dokumentumfilmes szakma nagyon nagy elismeréssel nyilatkozott róla, és nagyon nagy elismeréssel tekintett ezekre a külföldön készített dokumentumfilmekre. De hát Magyarországon elsősorban az említett filmek miatt ismerjük, amiket a 80-as évek elején és végén forgatott. A „Még egy millió lépés Magyarországon”-t 1986-ban, ennek sajnos a bemutatóját már nem érhette meg.
Sokat tanultunk ezekből a filmekből, azt is mondhatnám, hogy az én generációm is, és szerencsére a folyamatos ismétléseknek köszönhetően nagyon sok generáció ezen nőtt föl. Ezen keresztül kezdett érdeklődést mutatni nagyon sok ember a természet iránt, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a természeti értékek, illetve az élővilág bemutatásán kívül folyamatosan gondot fordítottak ezekben a műsorokban arra, hogy a történelmi emlékhelyeket is bemutassák, az épített emlékeket is bemutassák. És ne felejtsük el azt sem, hogy ha már a saját hobbimat említhetem, az etnográfiát, a néprajzot, nagyon sok adatközlővel a legutolsó pillanatban készítettek akár egy-egy epizódot, akár egy-egy jelenetet, amiben akár a saját mesterségét, akár a saját lakóhelyének a néprajzi értékeit bemutatta, és ezzel tulajdonképpen egy pótolhatatlan értékmentést is végzett ezen a területen.
Úgy gondolom, hogy azok közé az emberek közé sorolható ezzel a kezdeményezésével és az addig ismeretlen műfajnak a bevezetésével, ezeknek a speciális műsoroknak a megalkotásával, azok közé az emberek közé sorolta önmagát, akiket a nép nevelőiként, a szó nemes értelmében a nép nevelőiként, a nép tanítóiként említünk. Rengeteg értéket ezáltal megőrzött, rengeteg értéket ezáltal közvetített, rengeteg értékre felhívta az emberek figyelmét, és nagyon sok fiatalnak megnyitotta az érdeklődését akár a természeti értékek, akár az előbb említett értékek iránt. Éppen ezért, akár születésének az évfordulója környékén, január 14-e környékén, akár - mint jelen esetben - a halála évfordulójának a környékén, november 26-a környékén igenis fejet kell hajtanunk előtte.
Egyébként ezt meg is tették kollégautódai, ugyanis 1978-ban a Magyar Televízión belül részt vett a Natura szerkesztőség létrehozásában, amelynek feladata volt a természeti filmek, illetve természeti jellegű dokumentumfilmeknek a létrehozása, megalkotása, éppen ezért a késői kollégái születésének 70. évfordulóján emléktáblát avattak egykori lakóhelyén, ezzel is kívántak róla megemlékezni. Éppen ezért erre buzdítok és kérek mindenkit, hogy halála és születésének évfordulója közelében emlékezzünk meg róla, és hajtsunk fejet emléke előtt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik és az LMP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi