VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt időszakban az autósok előnyeit élvezik annak, hogy az energiaárak csökkennek, és ennek megfelelően olcsóbb lett a benzin, de vannak még az országban olyanok, akik ennek az előnyeit élvezik. Az elmúlt időszakban sok helyről, de legutóbb éppen egy svájci lapból tudhattuk azt meg, hogy egy offshore hátterű céghálót épített ki gyakorlatilag és együttműködik az MVM azzal a MOL Energy Trading, MET nevű céggel, aki ennek az előnyeire támaszkodni tud.
A lényeg az, hogy az orosz gáz áránál olcsóbban vásárolnak a nemzetközi piacon, és mindezt Magyarországon értékesítik. Így az átvett gáz árának különbözete lecsapódik egy olyan cégnél - ennél az említett cégnél -, amelynek tulajdonosi háttere jelentős mértékben ismeretlen. Ez az ismeretlenség egyidejűleg azt is jelenti és abból fakad, hogy több offshore cég található ebben a körben, ezért számos kérdés vetődhet fel: a kormányzat azon törekvése, amely arról szól, hogy ilyen hátterű cégekkel nem üzletel, miközben egy állami nagyvállalat pedig éppen ennek ellenkezőjét teszi.
Sőt, olyan módon történik ez, hogy az, hogy egyáltalán ez bekövetkezhetett, nemcsak az árból következik, hanem abból, hogy a kormány felelős minisztere engedélyt adott arra, hogy azt a csőhálózatot használják, amelyen a szállítás történik. Ennek a kettőnek a használata - az ár lehetősége és a cső használata - lehetővé tette azt, hogy 50 milliárd forint eredmény keletkezzen egy év alatt. Ez alatt az egy év alatt viszont az ismeretlen tulajdonosok mellett feltűnt az elmúlt időszakban Garancsi István úr, aki a magyar tulajdonosok között szerepel; őt a Videoton futballklub tulajdonosaként ismerhetjük. De más üzletekben is szerepel, és ő ilyen értelemben kedvezményezettje például a stadionépítésnek is.
De azóta már - talán éppen ennek a kedvező üzleti lehetőségnek az eredményeként - erőmű-tulajdo-nossá is válik, mert a százhalombattai erőművet, amit korábban a korábbi tulajdonosok, mondjuk úgy, hogy csak korlátozott körülmények között használhatták volna, most úgy tűnik, hogy ezt is megvásárolhatják, talán éppen ebből az eredményből. Éppen ezért indokolt feltenni számos kérdést, amely ebben az esetben vagy ilyen körülmények között működő cégnél, azt gondolom, megfogalmazható.
Mivel indokolható, hogy a közbenső kereskedő bevonása miatt az MVM több milliárd forinttól elesik évente, és így lényegében az államnál keletkezett eredmény helyett ezt átengedi egy magáncégnek, és így a magyar költségvetés és a magyar állampolgárok veszítenek az orosz gáz árszintjénél alacsonyabb vásárlás lehetőségeiből?
Ez 2015-re is egyébként - ez ne legyen tévedés - újabb 50 milliárd forintos eredményt eredményezhet, miközben ez az MVM-nél kiesik, eközben az idén benyújtott költségvetési törvényben pedig éppen az MVM-nek egy 50 milliárd forintos állami segítséget kell adni.
Úgy tűnik, hogy itt az offshore lovagokon keresztül újabb lehetőségeket kínál a magyar állam, hogy mindazoknak az eredményét és lehetőségeit, amik egyébként a gazdaságban keletkeznek, ők élvezzék. Azt gondolom, éppen ezért a miniszterelnök úr számára feltett kérdésekre illendő a kormánynak válaszolni. Várom mindezt a közeljövőben.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi