SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma már talán a második olyan vitán vehetünk részt, amely részben érinti a kereskedelmet és amelynek itt a Házban elhangzott véleményei nagyjából úgy foglalhatók össze, hogy míg az ellenzék egy része - ez jellemzően az MSZP - teljesen elutasítja a javaslatot, szerintünk nem megértve annak a szélesebb társadalmi és gazdasági összefüggéseit, addig a másik két ellenzéki frakció pedig céljaival egyetért, de a megvalósulás irányával vagy a tervezett intézkedés módjával kevésbé ért egyet.
Ellenben mi képviselnénk azt a Fidesz-frakció részéről, akik nemcsak a céljával, de a módszerével is egyetértünk, hiszen itt valóban elhangzott, hogy egy olyan jogintézmény továbbfolytatását tartjuk most a kezünkben, amely az elmúlt három évben működött, és amely ezelőtt három évvel először próbálkozott azzal, hogy Magyarországon valamilyen módon korlátozza, valamilyen módon fenntartható keretek közé terelje a korábban teljesen szabályozatlan kereskedelmi létesítmények kialakulását; aminek számos negatív következménye volt egyébként Magyarországra, nemcsak a kereskedelemre, de a fenntartható környezetre is.
(20.40)
Hiszen elég megnézni Budapest belső kerületeiben a kiadatlan üzlethelyiségeket, elég megnézni azokat a torlódásokat, amelyek akár az M0-s körgyűrű körül teljesen koncepciótlanul, szabályozás nélkül kialakultak.
Sajnos azt kell mondani, hogy Budapest főváros vezetése és a korábbi baloldali kormányok lényegében nem tartották szükségesnek a gomba módra szaporodó, egyre nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítményeknek a bármi módon való racionális szabályozását. Tehették volna ezt, hiszen jó néhány európai országban működik bizonyos ilyen struktúra. Ezek elemeinek az átvétele - akár négyzetméter, akár szabályozás szempontjából - került ide, önök elé. Bízunk abban, hogy egy olyan intézményt tudunk itt folytatni, jobbá tenni - lehet azt mondani, hogy alapvetően beillesztenénk a korábbi tiltást a magyar jogrendszerbe -, amely egyrészt jobban megfelel az európai normáknak, másrészt pedig azok a célok, amelyek az épített környezet fenntarthatóságát, egy organikusabb és élhetőbb városteret biztosítanak a magyarországi polgárok számára, ezen törvényjavaslat keretében meg tudnak valósulni.
A korábbi szabályozáshoz képest természetesen vannak változások, de bízunk abban, hogy ez a szabályozás, ahogy az elmúlt három évben, többé-kevésbé, persze minden törvény többé-kevésbé képes csak a céljait megvalósítani, de valóban pozitívan járulhat hozzá az épített környezet, a fenntartható fejlődés magyarországi megteremtéséhez. Ezért kérjük képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi