DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány - ahogy azt néha önök kicsit pongyolán mondják - nem pedagógusbéremelést tervezett és vezetett be pusztán, hanem pedagógus-előmeneteli rendszert, amelynek egy része az új bértábla, a megemelt bértábla a pedagógusok részére. Az előmeneteli rendszer nem csupán bértáblát jelent, hanem olyan fokozatokat és olyan minősítési eljárást is, amely nyilvánvalóan csak a pedagógus munkakörökre értelmezhető. A pedagógus munkakörben dolgozó és ezáltal az előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó pedagógusok körét a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítása kiterjesztette - ön is itt volt a parlamentben, amikor ezt a kiterjesztést elfogadtuk - a pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményekben pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra is.
A jövő generációk nevelése szempontjából természetesen nem kétséges, hogy bármely köznevelési intézményben dolgozó alkalmazott munkája nagyon fontos, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében is ez hangsúlyosan igaz. A pedagógusbéremelés a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőkre, így a gyógypedagógiai asszisztensekre vonatkozóan is a megfelelő forrás biztosításával a nemzeti köznevelésről szóló törvényben rögzítésre került. 2015. szeptember 1-jétől az előmeneteli rendszer hatálya a nevelési-oktatási intézményben nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben pedagógus szakképzettséggel rendelkező foglalkoztatott tekintetében is alkalmazandó.
Az valóban igaz, hogy egyes korábbi pótlékok megszűntek mind a pedagógusok, mind a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők vonatkozásában a pedagógus-előmeneteli rendszer 2013. szeptember 1-jei bevezetésével. Ugyanakkor azt is mondhatjuk, abban nincs változás, hogy a nevelési-oktatási intézményben nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott, így például a gyógypedagógiai asszisztens közalkalmazott továbbra is jogosult a gyógypedagógiai pótlékra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A gyógypedagógiai pótlék nem feltételes módban adható, hanem kötelezően adandó a munkáltató részéről. De bízunk benne, hogy lesz lehetőségünk a közalkalmazottak szélesebb körének is (Az elnök ismét csenget.) egy későbbi időpontban a nemzetgazdaság teljesítménye alapján béreket emelni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi