FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 2013. szeptember 1-jétől az iskolákban foglalkoztatottak bér- és pótlékrendszerét egységesen szabályozták. A béremelés és a pedagógus-életpálya már a 2013-as tanévkezdéstől kiterjed a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Azonban az államilag fenntartott iskolákban és óvodákban 15-20 ezer, a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazott, valamint technikai dolgozó nem részesült béremelésben, köztük a gyógypedagógiai asszisztensek sem. A kormány már évek óta ígérgeti, hogy az ő bérüket is rendezi, de ez a mai napig nem történt meg. Ők is közalkalmazottak, de rájuk nem vonatkozik a pedagógus-bértábla, mert nem pedagógus munkakörben dolgoznak.
2013 szeptemberétől a gyógypedagógiai pótlékok egységesítése értelmében elvették a pótlékokat a gyógypedagógiai asszisztensektől. Ők mint a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők eddig különféle pótlékokban részesültek, például nehéz körülmények után járó, felzárkóztatási, illetve egyéb pótlékokban. A kormány, ahogy a pedagógusok esetében is, csökkentette a pótlékok körét, és ami megmaradt, azt sem terjesztette ki mindenkire, vagyis inkább elvett, mint adott. Más-más mértékben ugyan, de minden gyógypedagógiai asszisztensnek csökkent a fizetése.
Államtitkár Úr! Tisztában van ön azzal, hogy ezek a nagyon fontos és egyre inkább szükséges munkát végző közalkalmazottak milyen rosszul jártak szeptembertől? Az elmúlt évek béremeléseiből amúgy is kimaradó asszisztenseknél a pótlékok elvétele akár bruttó 20 százalékos fizetéscsökkentést is eredményezhetett.
A szeptember előtti fizetésük már így is a KSH által meghatározott létminimum alatt volt, vagyis 87 510 forintnál volt kevesebb. Tudomásunk van arról, hogy egyre többen készülnek felmondani, mert - ahogy egyikük fogalmazott - a munkájuk egyáltalán nincs értékelve. A KLIK által finanszírozott intézményekben semmilyen megbecsülésre nem számíthatnak.
Kérdezem mindezek alapján, hogy mikor rendezik már végre a gyógypedagógiai asszisztensek bérét és adják vissza a megérdemelt illetménypótlékot. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi