DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2010-es kormányváltás óta a gazdaságpolitika célja a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség javítása, a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés biztosítása, valamint az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása. Mindezeket az elmúlt években következetesen teljesítettük, aminek eredményeként a költségvetési és a pénzügyi egyensúly helyreállt. A növekedés újraindítására irányuló törekvések pedig meghozták az elvárt pozitív fordulatot.
Az elért eredmények jelentőségét bizonyítja, hogy Magyarország 2013 júniusában kikerült a 2014 óta fennálló túlzottdeficit-eljárás alól. A fegyelmezett fiskális politika, a külső egyensúly jelentős javulása, az állam és a háztartások eladósodottságának mérséklődése mind hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság immár fenntartható növekedési pályára állt, az ország sérülékenysége folyamatosan csökkent.
A legfrissebb makrogazdasági adatok arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság 2013-ban beindult növekedése tovább erősödött a 2014. évben, ezenkívül tartóssá vált egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezet, és ebben történt elmozdulás. Összességében a 2014. év egészére 3,2 százalékos GNP-növekedés valószínűsíthető.
A növekedést támogatja a rezsicsökkentés, a devizahitelesek tehermentesítése, valamint a foglalkoztatottság bővítése és az ennek érdekében tett intézkedések, amelyeknek köszönhetően ma már nő a magyar emberek elkölthető reáljövedelme. E kedvező hatások a következő évben tovább erősödhetnek, így a háztartások fogyasztási kiadása várhatóan 2,6 százalékkal növekszik.
Reményeink szerint a 2015. évtől kezdve az idei évben beindult kedvező folyamatok maradhatnak fenn, amelyek alapján nem túlzás a 2,5 százalékos GDP-növekedés jövőre történő kalkulálása. A kiegyensúlyozott gazdasági növekedés alacsony fogyasztóiár-emelkedéssel párosul, ami kiszámítható gazdasági környezetet teremt a gazdasági szereplők számára. Idén a fogyasztói árak összességében nem nőnek, főként a rezsicsökkentés hatására, és 2015-ben is mérsékelt, 1,8 százalékos inflációra számítunk.
Tisztelt Államtitkár Úr! A fenti folyamatok és adatok megalapozzák az optimizmust, ezért kérdezem, hogyan segíti elő a jövő évi költségvetés a stabil pénzügyeket és a tartós gazdasági növekedést.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi