DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy nagyon kellemes vitában vagyunk más országok más parlamentjeihez képest, amikor arról beszélünk, hogy melyik ágazatban mekkora béremelést tudott adni ez a kormány, akkor, amikor előtte több mint tíz évig nem emelkedett a pedagógusok bére egy fillérrel sem; akkor, amikor más országokban leépítésekről, fizetéscsökkentésekről van hír; akkor, amikor a nyugdíjhoz tartozó juttatásoknak a csökkentéséről van hír más országokban; akkor, amikor embereknek a tízezrei vagy százezrei úgy dolgoznak Magyarországon a 2008-as válság után, hogy a piaci munkáltatójuk csak hétfőtől csütörtökig fizeti ki a bérüket, és pénteken kvázi ingyen dolgoznak a munkáltatóiknak.
Ezzel szemben Magyarországon a kormány egy olyan anyagi alapot tudott teremteni, amivel megindult a béremeléseknek, fizetésemeléseknek a folyamata, a politikája. Ebben volt nagyon fontos, hogy az egyik legnagyobb adósságát a magyar államnak, ami a pedagógusok felé áll fenn, hogy 2002 óta nem nőtt a fizetésük, ezt tudjuk több lépésben megvalósítani. Ahogy a képviselő úr is mondta, ha ezt egy tízszeletes tortának képzeljük el, akkor az első hat szeletet megkapták a pedagógusok tavaly, a következő egy szeletet idén, és még további három szeletet kapnak szeptember 1-jén ebből a béremelésből a következő években, és így 4-5 év alatt teljesítjük ki a pedagógusbéremelést.
Azt hiszem, hogy mindenki örülhet, aki itt a parlamentben ennek a döntésnek a részesévé válhatott, hogy a pedagógusoknak sikerült így a fizetését megemelni, azért, mert mi szeretnénk a pedagóguspályának a presztízsét is megemelni. Ön is tudja, hogy milyen problémákkal küzd a pedagógusképzés. Volt olyan év, hogy fizikatanárnak alig páran jelentkeztek, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy először a tanári pálya méltóságát kell megadni. És nyilván vannak az iskolában olyan emberek, akik felsőfokú végzettséggel sem rendelkeznek, adott esetben középfokúval, és segítik a pedagógusok munkáját, de úgy gondoljuk, hogy először a pedagógusoknak a társadalmi tekintélyét kell helyreállítani.
Ennek fontos része a béremelés, fontos a Klebelsberg-ösztöndíj, amit már az egyetem alatt kaphatnak azok, akik pedagóguspályára készülnek, és nyilván a későbbiekben minden más csoport is sorra kerülhet. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi