MAGYAR LEVENTE

Full text search

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha röviden és tömören szeretnék válaszolni azon kérdésére, hogy magyar érdek-e a szabad kereskedelem, akkor azt mondom, hogy abban az esetben feltétlenül és messzemenően magyar érdek, ha az figyelembe veszi és azon túl elő is mozdítja a magyar gazdaság érdekeit.
Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány minden erejével azon van, hogy ez így legyen, de most nézzük a számokat! Az Európai Unió a világ legnagyobb gazdasági szereplője, az USA-val együtt pedig a világ bruttó hazai termékének majdnem felét, a világkereskedelem közel egyharmadát adja. Az EU és USA közötti áru- és szolgáltatásforgalom meghaladja a 2 milliárd eurót naponta. 2013-as adatok szerint az USA-val szemben az EU éves árukereskedelmi többlete 92 milliárd euró feletti, ebből 5,6 milliárd euró a mezőgazdaságból származik. Megjegyzendő, hogy a magyar-USA-kereskedelemben is számottevő és növekvő magyar aktívum jelentkezik, ez ebben az esztendőben, az év első hónapjában több mint 41 százalékot jelentett.
E tények fényében legalábbis eltúlzottnak véljük azt az aggodalmat, hogy főleg az USA profitálna a tárgyalás alatt álló megállapodásból. A kutatók által becsült és ön által bagatellizált 0,3 százalékos európai GDP-növekedésről azért érdemes megemlíteni, hogy ez nem egyszeri, hanem évenként ismétlődően jelentkező növekedési többletet jelent. Szeretném megjegyezni, hogy a magyar kormány által 2013-ban elkészíttetett előzetes hatásvizsgálat - akár 0,5 százalékos éves GDP-bővülés mellett - a magyar-amerikai kétoldalú kereskedelemben középtávon 15-20 százalékos exportnövekedést és 20-30 ezer munkahely teremtését jelzi előre.
Tisztelt Képviselő Asszony! Nem tartjuk szerencsésnek, hogy interpellációja vélelmeket, félelmeket, állítólagos amerikai szándékokat próbál úgy tálalni, mintha ezekről már megegyezés született volna, és ezt kívánja számon kérni a kormányon, ráadásul úgy teszi ezt, hogy közben azt állítja, hogy semmit sem lehet tudni a tárgyalási folyamatról. Ön szerint „A TTIP nem kívánságműsor, és nem lehet belőle válogatni, mint egy étlapról.” - ezt idéztem. Ez bizony tévedés, a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások ugyanis éppen azzal indulnak, hogy a felek válogatnak és megfogalmazzák a tartalomra vonatkozó kívánságaikat, hogy mit szeretnének a közös étlapon látni és mi az, amit nem.
Mindazonáltal örömmel látom, hogy az LMP is osztja a magyar kormány azon törekvését, hogy a szabad kereskedelmi megállapodás a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen a magyar érdekeknek. Az Európai Bizottságnak adott tárgyalási mandátum - a magyar kormány igényének is megfelelően - rögzíti, hogy az emberi életet és egészséget, az állategészségügyet és állatjólétet, valamint a környezetet, élelmiszer-biztonságot és a fogyasztók érdekeit védő EU- és nemzeti jogszabályok nem képezhetik alku tárgyát, a szabad kereskedelmi megállapodás nem vezethet azok fellazításához. Szó sincs tehát arról, hogy az egyezmény célja vagy eredménye az európai vagy magyar szabályozási vívmányok és jogosítványok ön által tévesen előrevetített feladása lehetne.
Tisztelt Képviselő Asszony! Biztosíthatom, hogy a magyar kormány aktív fellépéssel a tárgyalások teljes ideje alatt kész és képes lesz a magyar gazdasági és társadalmi érdekek, érzékenységek hatékony képviseletére, a közpolitikai célok eléréséhez szükséges nemzeti szabályozási mozgástér megőrzésére. Erre a végső garanciát az jelenti, hogy a várhatóan még hosszú tárgyalásokat igénylő megállapodás megkötése a magyar kormány egyetértését és a Magyar Országgyűlés megerősítését is igényli majd, erre pedig csak megfelelő tartalmú megállapodás esetén kerülhet sor.
Köszönöm szépen a figyelmet. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi