SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Orbán-kormány idehaza állandóan a magyar érdekekről, a multik megregulázásáról beszél, miközben lelkes támogatója a TTIP-nak, a világ eddigi legátfogóbb szabad kereskedelmi megállapodásának.
A TTIP pontos tartalma nem ismert, mert azt az Európai Bizottság és az USA képviselői a közvélemény teljes kizárásával, de a legnagyobb multinacionális cégek és a vállalati lobbicsoportok közvetlen részvételével készítik elő. Annyi azonban a kiszivárgott információkból tudható, hogy például az Egyesült Államok tárgyalói számára az egyik nagyon fontos cél a szigorú európai GMO-szabályozás feloldása és a génmanipulált összetevőt tartalmazó élelmiszerek, takarmányok kötelező jelölésének eltörlése. Továbbá tudható, hogy az egyezmény lazítana a növényvédő szerek használatának korlátozásain.
Idén májusban - megerősített sajtóinformációk szerint - többek között a klórral és peroxisavval fertőtlenített csirkék, a nem terápiás célú antibiotikumokkal takarmányozott marhák húsának európai engedélyezéséről tárgyaltak, hogy Európa itt is átvegye a lazább amerikai előírásokat.
Az LMP szerint a magyar kormány nem asszisztálhat egy olyan szabad kereskedelmi megállapodáshoz, amely leépíti a meglévő európai környezet- és egészségvédelmi, illetve munkajogi garanciákat, de nem fogadható el az egyezmény a transzparencia teljes hiánya miatt sem.
A magyar kormány az eddigi deklarációk szerint általánosságban támogatja az egyezményt, aminek oka a várt gazdasági növekedés, miközben a kormány által a Corvinus Egyetemtől megrendelt hatástanulmány szerint jó esetben 0,3-0,5 százaléknyi GDP-növekedés várható az egyezménytől, és az is nagyrészt az ipar meg a kereskedelem nemzetközi szereplőinél fog lecsapódni.
Az LMP véleménye egyértelmű: szerintünk a magyar élelmiszerpiac, a meglévő élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi és munkajogi garanciák megőrzése a nemzeti érdek, nem pedig a szabad kereskedelem. A kormány képviselőitől pedig azt kérdezzük, hogy tudnak-e olyan magyar érdeket említeni, amely indokolttá teszi, hogy mindezt kockára tegyük a már eddig is túlságosan szabadjára engedett világkereskedelem további felszabadításáért.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi