DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Úgy hiszem, hogy a 2007-2008-ban kirobbant gazdasági válság az Európai Unió szinte minden tagállamában éreztette a hatását. Különösen láttuk ezt a tagállamok államigazgatásában: mindenütt arra törekedtek, hogy lefaragjanak a költségekből, és egyfajta költséghatékonyságot vezessenek be. Úgy hiszem, hogy a vízum-képviseleti megállapodások megkötése a schengeni tagállamok gyakorlatában sok állomáshely tekintetében ezt a vonalat mutatja a költséghatékonyabb és a nagyobb területi lefedettséget biztosító vízumkiadás megteremtésében.
Nos, úgy hiszem, hogy Magyarország is helyesen élni kíván ezzel a lehetőséggel, tekintettel arra, hogy a világ számos országában nem rendelkezünk vízumkiadásra feljogosított külképviselettel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, Magyarország alapvető érdeke a vízumkiadás racionalizálása, ennek a hatékonyságnak a növelése, továbbá az, hogy a magyar schengeni vízumhoz a külföldiek a jelenleginél szélesebb körben tudjanak hozzáférni. Ez alapvető érdekünk. Úgy hiszem, hogy ennek a legegyszerűbb, legolcsóbb és a gyakorlatban már régóta alkalmazott módja a közösségi vízumkódex létrehozása, az előbb említett 2009. július 13-ai európai parlamenti és tanácsi rendelet 8. cikkében szabályozott vízumképviseletről szól.
A megállapodás legfontosabb rendelkezése szerint tehát a szerződő felek a vonatkozó schengeni acquis alapján eljárhatnak egymás nevében a vízumok, például a repülőtéri tranzitvízum, egységes vízum kiadására irányuló eljárásban. A végrehajtási megállapodásokban foglaltak szerint azonban a képviselet korlátozható a vízumkiadási eljárás egy részére vagy egyes elemeire is, mint a vízumok kiadására vonatkozó információ nyújtása, aztán idetartozik az időpont egyeztetése, interjú lefolytatása, kérelmek és támogató dokumentumok átvétele és továbbítása vagy adatok rögzítése, ideértve például a biometrikus adatokat is, valamint az eljárási díjak bevezetése.
Nos, a szerződő felek a vízumokhoz, tartózkodási engedélyekhez és útlevélkérelmekhez szükséges biometrikus adatok gyűjtése során is tudják egymást segíteni. Úgy vélem, tisztelt elnök úr, hogy a megállapodás alapján kötendő tárcaközi végrehajtási megállapodás keretében a felek helyesen járnak el, amikor kijelölik a diplomáciai és a konzuli képviseleteket, amelyekre a keretmegállapodások vonatkoznak, valamint meghatározzák az együttműködés szükséges technikai és pénzügyi részletszabályait, illetve az adatvédelemre vonatkozó szabályokat.
És végül, tisztelt elnök úr, úgy hiszem, hogy számunkra azért is előnyös ez a megállapodás, mert a lengyel fél vízumképviseletét ellátó magyar külképviseletek a befolyt vízumdíjakat teljes egészében meg tudják tartani. Tehát a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója teljes mértékben támogatja ennek a megállapodásnak a kihirdetését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi