DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A nyári politikai uborkaszezonban sikerült azt a hírt elrejteni, ami az egészségügy további tönkretételének egyik biztos jele: a kormány szó nélkül engedi az egészségügyi ellátás többsebességessé válását, a várólistát átugró, pluszmunka keretében végzett műtéti beavatkozások jóváhagyásával. Nyáron értesülhettünk róla, befejezte tesztüzemét, és teljes egészében működésbe állt a Szegedi Tudományegyetem klinikáin az az ellátási forma, hogy az egyetem orvosainak önkéntes pluszmunkája keretében, térítési díj ellenében vásárolhatnak maguknak szolgáltatást, illetve műtétet a betegek.
A példa ragadós, hiszen az Uzsoki Utcai Kórház is az alábbi hirdetéssel szerez magának betegeket: „Nem akar fél évet várni csípőátültetésre? A világ egyik legjobb ortopédsebésze azonnal megoperálja. Luxuskörnyezetben gyógyulhat. Irányár: 1,4 millió forint.” A baj az, hogy ez a rendszer nem a várólistán töltött idő csökkentése és nem a betegek érdekében jött létre, hanem az intézmények forrásszerzése érdekében. További baj, hogy ez megkettőzi az ellátórendszert az állami egészségügyben. Az ellátások ilyen megkettőződése - azaz aki fizet, gyorsabban előre jut, aki nem, az tovább dagasztja a vaskos várólistákat - egy eredményt szült: a kormány létrehozta a többsebességes, azaz a szegényekre és a gazdagokra osztható egészségügyi ellátást, mindezt állami intézményekben, állami eszközökkel, állami alkalmazottakkal.
Az ilyen szegény és gazdag felosztás nem szolgálja az esélyegyenlőséget, sőt a kórházakat a bevételszerzés miatt a várakoztatásban teszi érdekeltté. Tisztességtelen a kormány, amikor a biztosítottnak azt üzeni, hogy kétszeresét kell kifizetned, ha nem akarsz várni. Ezzel pedig felszámolja a szolidaritásra épülő egészségbiztosítási rendszert.
(16.40)
Így vezet a szabadidőben, a gazdagok egészségügyében végzett munka az orvos regenerálódásának kárára vagy a szegények egészségügyében a minőség romlására.
A fenti probléma jól mutatja, hogy a kormány továbbra is sajnálja azt a 8-10 milliárd forintot, amely az egészségügyi várólisták lerövidítésére szükséges lenne, és továbbra is sajnálja a valódi bérrendezésre és az orvosok itthon tartására az adófizetők és a biztosítottak pénzét. Gyakran úgy tűnik, a kormány nyűgnek érzi az egészségügyet, és az ilyen problémákra adott válaszok hiányában mutatkozik ez meg.
Tisztelt Miniszter Úr! Miért hozta létre a kormány a többsebességes szegény- és gazdagellátásra osztott egészségügyet? Mikor szán már pénzt a várólisták lerövidítésére és felszámolására? Végül és legfontosabbként: miért engedi a kormány, vagy inkább sanda politikai szándékból miért akarja felszámolni a korábbi szolidaritásalapú egészségbiztosítást, és belecsempészni a piaci modellt?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi