DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyarország és Szlovákia közötti határtérség infrastruktúrájának fejlesztésére, az átkelők számának bővítésére egyre növekvő igény jelentkezik, tekintettel arra is, hogy mindkét ország az Európai Unió tagja, a schengeni egyezmény alapján teljesen szabad az átkelés az országhatáron.
A Magyarország kormánya és a Szlovák Köztársaság kormánya között érvényes szerződések alapján a 30 méternél hosszabb szerkezetű határhidak létesítéséről a szerződő feleknek minden esetben külön megállapodást kell kötniük. Az Abaújvár és Kenyhec közötti Hernád-híd szerkezeti hossza a tervek szerint mintegy 61 méter lesz, így a megépítéséhez külön nemzetközi szerződés szükséges. A Hernád-híd megépítésével az eddig elszigetelt határ menti települések közötti közúti kapcsolat jöhet létre. Az új összeköttetés elsősorban a helyi lakosság és a térség gazdálkodó szervezetei számára nyit új lehetőséget.
Tisztelt Országgyűlés! A most tárgyalt törvényjavaslat célja az idén júniusban Pozsonyban aláírt kétoldalú megállapodás törvénnyel történő kihirdetése. A kapcsolódó jogszabályok értelmében a jelentős nemzetközi szerződések kötelező hatálya csak az Országgyűlés felhatalmazásának birtokában ismerhető el. Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/807. számon beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni és a megállapodás kihirdetését támogatni szíveskedjenek.
Kérem, engedjék meg, hogy az utolsó mondatban jelezzem, aki talán nem ismerős a környéken, hogy ez a régi 3-as út, tehát a Miskolc-Kassa út közvetlenül a határhoz csatlakozó részének a helyi közlekedését segíti elő. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket és kérem majd a támogatásukat. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi