DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem fogok tudni minden kérdésére részletes választ adni, de meg szeretném nyugtatni, hogy rövidesen szavazunk az Országgyűlés napirendjéről, ahol napirendre kerülhet az önök szavazatával az a törvény, amelynek vitájában minden egyes kérdésére részletes válaszokat tudnak adni, részben a kormány-előterjesztő, részben pedig nyilván az ezzel foglalkozó országgyűlési bizottságok és országgyűlési képviselők.
Ami a késlekedésről mondott véleményét illeti, szeretném osztani ezt a véleményt, amennyiben ez azt jelenti, hogy ne felejtse el, a Kúria viszonylag későn foglalkozott ezzel a kérdéssel, későn hozta meg ezt a döntést. De azt ma már láthatjuk, hogy a Kúria döntése nélkül jogilag nagyon kockázatos lett volna újabb törvényeket hozni, főleg olyan törvényeket hozni, amelyek a Kúria döntésén alapulnak. Tehát ma azt tudom mondani, hogy a kormány azt látja megnyugtatónak és megalapozottnak, ha a Kúria döntésén alapuló törvény alapján lehet az elszámoltatásnak megindulnia. Ezt a magukkal szembeni elszámoltatást egyébként nem túl nagy szimpátiával kísérik figyelemmel a bankok, hiszen körülbelül ezermilliárdos összegről van szó, amellyel a bankok tartoznak az ügyfeleknek, alsó hangon is ekkora összegről beszélhetünk.
Én azt kérem öntől, képviselő úr, hogy támogassa a kormány törvényjavaslatát, és amennyiben kevesli ezt a javaslatot, akkor természetesen tegye meg hozzá a módosító javaslatait. De kérem, azt mindig vegyék figyelembe, hogy ezeket a törvényeket mind a magyar Alkotmánybíróság előtt, mind pedig az európai jogi fórumokon meg kell védenünk. Egyébként az Igazságügyi Minisztérium határozottan alkotmányosnak tartja a törvényt, az a szakvéleménye az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy az Alkotmánybíróság előtti beadványok nem fognak helyt, ugyanis az ilyen beadványok nem veszik figyelembe a Kúria döntését. Megjegyzem, hogy ma már a Kúria döntését is, a Kúria jogegységi döntését is vitatják a bankok. Más kérdés az, hogy miért csak most jutott ez eszükbe.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A bankokkal való tárgyalás vagy a Bankszövetséggel való tárgyalás a kormánynak akkor is kötelessége lenne, ha egyébként ezek a tárgyalások nem vezetnek eredményre. Hiszen számos esetben tárgyaltunk már a Bankszövetséggel úgy, hogy ezek nem vezettek eredményre. Nyilván nem gondolhatja komolyan azt, hogy a mostani törvénycsomagot, amely ellen a konkrét perekben a Bankszövetség jól fizetett ügyvédei fellépnek, nem gondolja komolyan azt, hogy a Bankszövetség jóváhagyta volna ezt a törvénycsomagot. Tehát nem értettek egyet a kormány álláspontjával, mindig is hangoztatják, hogy nem értenek egyet a kormány álláspontjával, de a kormány csak egy jogilag megalapozott törvényt tud megvédeni, és szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy meg is fogjuk tudni védeni ezt a törvényt. A kormány felkészült az ügyfelek, a fogyasztók védelmére, akár az Európai Bíróság előtt is vagy akár az Alkotmánybíróság előtt is meg fogjuk védeni a törvénycsomagot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi