VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm kérdését, mert megadja a lehetőséget arra vonatkozóan, hogy valóban én is közöljem azt a hírt, hogy májusban 269 milliárd forintos többlete volt az államháztartásnak. Tehát április végén, amikor mindenféle ellenzéki felvetések születtek, hogy vajon mi fog itt történni, akkor elmondtuk, hogy nyugalom, a magyar költségvetésnek egy fejnehéz állapota van, az év első hónapjaiban a nagyobb hiányt gyűjti össze, és az év második felében szokott általában a bevétel jobban teljesülni. Ugyanez történik ebben az évben, tehát ebből a szempontból ebben az évben is 3 százalék alatt lesz, marad az államháztartás hiánya.
Hogy mi volt ennek a hiánycsökkentésnek, hiánycsökkenésnek az oka, elsősorban azok az elmúlt években megtett kormányzati lépések, amelyek egy része a terhek megosztását tette meg - erről napirend előtt már beszéltem önöknek -, az adórendszeren keresztül a terheket egyenletesebben tudtuk megosztani, a bankszektor, energiaszektor, telekommunikációs szektor is kiveszi most már ebből a részét. Az exportteljesítmény végig jó maradt, a magyar kormány beszállítói programokkal ösztönözte, hogy ebbe minél többen tudjanak bekapcsolódni, és lehetőség szerint ez is ösztönözze a gazdaság növekedését, a munkahelyek teremtését. A belső kereslet is nőtt az elmúlt hónapokban, utalok itt csak arra, hogy a különböző bérintézkedések - többek között a pedagógusok béremelése - jelentősen növelte az emberek fogyasztási lehetőségét, de idetartozónak érzem a családi adókedvezmény bevezetését és a rezsicsökkentés elindítását is, hiszen ez több pénzt hagyott a családoknál.
Végül, de nem utolsósorban a gazdaság fehéredését szeretném megemlíteni, hiszen erre is tettünk határozott, egyirányú lépéseket. Többek között az online pénztárgépek bevezetése egyre inkább visszaigazolódik a kiskereskedelmi forgalomban, egyre több vállalkozó kereskedőnek kell a tényleges forgalom után adóznia, ez jó hír minden tisztességes vállalkozónak és tisztességes adófizetőnek, hiszen ha többen fizetünk adót, kevesebb adót kell fizetni.
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi