BALOG ZOLTÁN,

Full text search

BALOG ZOLTÁN,
BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Valóban folytatjuk, úgy látom, nemcsak mi, hanem önök is, mert ez az ugyan kedves hangon elmondott napirend előtti svédasztal, ahol az áfától a demográfiáig minden bűnünket felsorolja, ez az érdemi vitára olyan különösebb lehetőséget nem ad. Én is felsorolhatnék egy halmazt most azokból az intézkedésekből, amiről úgy gondolom, hogy egyértelműen kirajzolódik az, hogy mi mit gondolunk Magyarország jövőjéről. Hogy ezt ön jövőképnek nevezi vagy valami másnak, mi nemzetstratégiai elképzeléseknek nevezzük, ez szerintem ebből a szempontból részletkérdés.
Tehát azon persze vitatkozhatunk, hogy ugyanazt gondolják-e Magyarország jövőjéről, mint amit mi gondolunk. Szerintem nem ugyanazt gondolják, és ettől kezdve lehet azon vitatkozni, hogy melyik a jobb elképzelés a jövőről, de azt mondani egy ilyen négy év után, hogy ezek az intézkedések nem mutatják, hogy milyen irányba szeretnénk menni, ezt nem minősítem, mert végül is miért legyek udvariatlan, csak azt tudom ígérni, hogy van újabb négy évünk. A választók felhatalmaztak arra bennünket, hogy négy éven keresztül megvitassuk ezeket a kérdéseket, és valóban a bizottságoknak az asztalára fognak kerülni azok a törvényjavaslatok, amelyek továbbvisznek bennünket az előző négy évben kirajzolt úton.
Ha megengedi, általánosabb dolgokat fogalmaznék meg, hiszen valóban érdekes beszélni arról, hogy lesz-e áfacsökkentés, vagy nem lesz áfacsökkentés, ez egy érdekes dolog, szerintem sokszor hallotta itt a kormányzati szereplőktől, elsősorban a gazdasági minisztérium képviselőjétől, hogy úgy gondoljuk, hogy sokkal igazságosabb fogyasztási adó formájában adót beszedni, mondjuk, mint személyi jövedelemadó formájában. Tehát az a célunk, hogy azt az adónemet mérsékeljük, a másikból pedig megszerezzük azokat a forrásokat, amikkel egyébként az állam Magyarországon működtetendő és működtethető, merthogy erre hatalmaztak fel bennünket a választók.
Nem tudom, hogy melyik miniszteri meghallgatáson volt ott, képviselő asszony, én úgy emlékszem, hogy találkoztunk, találkoztam önnel mint bizottsági elnök, és szerintem elég részletes, érdemi és mélyreható vitát folytattunk a bizottsági meghallgatáson. Én magam 30 percen keresztül soroltam a konkrét intézkedéseket, amiket tervezünk, a miniszterelnököt is hallhatta, amikor a miniszterek feladatait ismertette, hogy mi az, ami felé menni fogunk. És ha megvitathatnánk azt az éppen január 1-jétől életbe léptetett intézkedéscsomagot, amire azt mondjuk, hogy a népesedési programunkat mutatja, akkor ebből világosan kirajzolódik az, hogy a gyermeknevelést és azoknak a családoknak a támogatását, akik a gyermeknevelés mellett egyébként munkajövedelemből akarják eltartani a családjukat, azt egyértelműen támogatjuk. Olyan, azt is mondhatnám, hogy radikális intézkedések, de bízom benne, hogy az ön számára nem negatív jelző a radikális, ami az elmúlt húsz évben hiányzott Magyarországon.
Ha az az adókedvezmény-rendszer valóban elkezd működni - gondolom, abban egyetértünk, hogy három vagy négy hónap kevés ennek az eredményeit látni, ehhez legalább kilenc hónapra van szükség, a biológiai törvényei már csak ilyenek -, akkor majd beszélhetünk arról, hogy volt-e értelme valóban, a diplomásgyeddel valóban korábbra hoztuk-e az első-második gyermek vállalásának az idejét, valóban sikerült-e azt elérni, hogy ma már Magyarországon a gyermekvállaláshoz ne legyen szegénységi kockázat. Megvitathatjuk azt, hogy az a több ezer bölcsődei férőhely elég lesz-e, amit létrehoztunk azért, mert azt szeretnénk, hogy ne kelljen feltétlenül úgy otthon tölteni a három évet a gyerekkel, hogy egyébként jövedelemcsökkenés legyen, hanem megkapva a gyest, gyedet, emellett el lehessen menni akár részmunkaidőben dolgozni. Ezek mind olyan intézkedések, amik arról szólnak, hogy a család van a fókuszában ennek a kormánynak, és ez a jövőben is így fog maradni.
Ha megenged még egy területet, ami számomra nagyon fontos terület, az pedig az állami szolgálat megbecsülése, és idetartozik a pedagógus-életpálya kérdése, mindazok az intézkedések, amelyek arról szólnak, hogy Magyarországon ma, aki az állam feladataiban szerepet vállal közalkalmazottként, köztisztviselőként, pedagógusként, orvosként, egészségügyi dolgozóként, annak kiszámítható életpályája legyen. Annak a béremelésnek, ami tavaly szeptemberben elindult jelentősen, januárban újra, most néhány hónap múlva újra részesévé válhatnak a pedagógusok, azt gondolom, világosan mutatja az irányt, hogy mit is jelent egy pedagógus-életpálya, és hogy ez hogyan jelentkezik majd az iskolákban minőségi oktatásként, az természetesen a következő lépés tud lenni.
És amikor a nyilvánosságról beszél, én azért óvatosan fogalmazok megint csak, mégiscsak egy hölggyel állok szemben, de azért a nyilvánosság és a megbízhatóság az európai uniós képviselők vitájában... - szerintem nézze meg az önök európai uniós listáját, és akkor szerintem van önöknek is bevallanivalójuk, nem csak nekünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi