TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! „Aki tízszer többet dolgozik, az tízszer többet adózzon!” - Varga Mihály, az Orbán-kormány régi-új nemzetgazdasági miniszterének mondata az elmúlt héten a Költségvetési bizottság előtt. Aki tízszer többet dolgozik, az tízszer többet adózzon! - Varga Mihály miniszter úr ezzel indokolta az egykulcsos személyi jövedelemadórendszer igazságosságát és azt, hogy a kormány miért nem kíván ezen változtatni. Ez a mondat tökéletesen adja vissza a jelenlegi kormány társadalompolitikájának a lényegét. Pontos képet ad arról, hogy a Fidesz hogyan viszonyul a magyar emberek valós helyzetéhez. A mondat ugyanis nem arról szólt, hogy az adózzon többet, aki tízszer többet keres, hanem arról, hogy aki többet dolgozik, az fizessen több adót.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Orbán-kormány tehát egy túlórázó kórházi ápolóval, áruházi eladóval, kisvállalkozóval bevallottan több adót szeretne fizettetni, mint a kormány által kivételezett gazdasági körökkel. A jelenlegi kormány szerint ez így igazságos és méltányos. A miniszterelnök úr társadalompolitikájának a lényege április 6-át követően semmit nem változott. A társadalom 80 százaléka rosszabbul járt. Ezt mutatják az önökhöz oly közel álló Századvég szakértői is. Önök azokon segítettek, akik arra nem szorultak rá, önök a kivételezetteknek ellenben teremtettek ideális viszonyokat Magyarországon.
Kikről is beszélünk? És mielőtt még belegabalyodnánk abba, hogy társadalmi csoportokról kellene beszélni, engedjék meg, hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak. A Közgép-birodalomról beszélünk, amely több mint 22 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tavalyi évben. Ha hinni lehet a híreknek, az offshore-gázüzletben elhíresült, a miniszterelnök személyes jó barátjának, Garancsi Istvánnak az érdekkörébe tartozó MET Zrt. is több mint 54 milliárd forint osztalékot fizetett az offshore-cégek mögé bújt tulajdonosainak. Mészáros Lőrinc 2013-ban 1,2 milliárd forint osztalékot tudott kivenni abból a cégből, amelyben 2010-ben még az árbevétele sem érte el ezt a szintet. Hasonló emelkedő pályára került a kormány kedvenc médiaügynöksége is, az I.M.G. média-ügynökség, amely 2013-ban 350 millió forintot fizetett a tulajdonosainak. Összességben tehát 2013 nagyon sikeres év volt a gazdasági érdekkörbe tartozó cégcsoportoknak. Több száz milliós vagy akár milliárdos osztalékot is fel tudtak venni. Ez döntő részben nem másnak, mint az adófizetők forintjaiból, közpénzből, európai uniós forrásokból megvalósuló állami és önkormányzati megrendeléseknek volt köszönhető.
Az elmúlt négy évben rengeteget hallottuk önöktől, hogy az igazságos és méltányos közteherviselés a jelenlegi kormány politikájának az alapja. Igazságos-e, hogy a Közgép és társai ugyanolyan arányban járulnak hozzá a közterhekhez, mint egy túlórázó kórházi ápoló, áruházi eladó vagy egy kisvállalkozó, miközben az előnyöket nem ugyanolyan arányban élvezik? Az MSZP szerint nem. Ez sem nem igazságos, sem nem méltányos. Az MSZP javaslatot tesz tehát arra, hogy az osztalékból származó jövedelem után mindenki több adót fizessen. Az a cég, amely árbevételének legalább felét akár hazai, akár európai uniós forrású közpénzből vagy költségvetési szervvel, köztulajdonban álló gazdasági társasággal fennálló üzleti kapcsolatából éri el, a tisztességtelen mértékű nyereségéből az árbevételéhez képest háromnegyedét adóban fizesse be a költségvetésbe.
Mert, tisztelt képviselőtársaim, ha önök valójában közteherviselést szeretnének, akkor ne elégedjenek meg azzal, hogy az extraprofitról meg a multiellenességről beszélnek, és úgymond büntetőadókat vetnek ki, ahogy most épp a reklámadónál akarják, ne elégedjenek meg ezzel. Vezessék be minden olyan hazai vállalkozásra, amely csak és kizárólag az állami közpénzre vagy az európai uniós forrásokra alapul, ahol sem a tudás, sem a képesség nem áll rendelkezésre, ellenben nagyon jó kapcsolatai vannak. Szüksége van a költségvetésnek ezekre a bevételekre, és szüksége van mind az oktatásra, mind pedig a gyermekszegénység elleni küzdelemre. Ezért kérem, támogassák, hogy legyen olyan adó Magyarországon, amely mindaddig, amíg egy cég 50 százaléknál több hazai vagy uniós forrásra tesz szert, addig adózzon, és talán az a 25-30 ezer kis- és középvállalkozás is munkához fog tudni jutni a következő négy évben Magyarországon.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi