VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tóbiás képviselő úr azt a címet adta a napirend előtti hozzászólásának, hogy „A közteherviselésről”. Miniszteri válaszoknak nem szoktunk címeket adni, de ha adnék, akkor azt adnám, hogy „Nicsak, ki beszél?” (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Tóbiás képviselő úr itt volt ebben a parlamentben, elég hosszú ideje itt van, átélhette tehát, hogy a közteherviselés mit jelentett az MSZP-kormányzás alatt, és mit jelent most.
(13.30)
A közteherviselés azt jelentette az MSZP-kormányzás alatt, hogy első lépésként megszüntették a családok adókedvezményét, és lehetetlenné tették, hogy egy- és kétgyermekes családok ezt igénybe tudják venni. A közteherviselés azt jelentette az MSZP-kormányok időszakában, hogy a kisvállalkozások újabb adóterheket kaptak. Emlékezzünk rá, nemcsak a vállalkozási adó ment fel 16-ról 19 százalékra, hanem a vállalkozásokat igencsak jelentősen sújtó általános forgalmi adó mértékét is megemelték, hogy aztán a választások utáni csökkentés visszamenjen emelkedésbe. A közteherviselést ez a kormány szélesebb alapokra helyezte.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön számára is ismert lehet, hogy családi adókedvezményt vezettünk be, az egy-, két-, három- vagy annál többgyermekesek számára ezt lehetővé tettük. Most január 1-jétől a családi adókedvezmény 280 ezer családnak teszi lehetővé, hogy a járulék terhére is igénybe vehesse ezt a kedvezményt. Azt gondolom, hogy ez az igazi közteherviselés.
Igen, amire ön céloz, az azoknak a külföldi tulajdonú vállalkozásoknak a működése, amelyeknek a közteherviselésből ki kell venni a részüket. Nem titok, 2010-ben a kormányzás megkezdésekor azt mondtuk, hogy ne csak az embereket, ne csak a családokat érintsék mindig a teherviselés növekedései, hanem az önök által előidézett költségvetési problémák és adósságnövekedés terheibe vonjuk bele azokat a szereplőket is, akiknek a válság idején is jobban ment. Igen, telekommunikációs cégekről, bankokról, az energiaszektorban működő vállalkozásokról volt szó. Ha ez önnek fáj, képviselő úr, akkor fájjon, de én azt gondolom, hogy április 6-án az emberek erről véleményt mondtak, és elfogadták a közteherviselésnek ezt a fajta változtatását.
Kis- és középvállalkozásokról volt szó. A kis- és középvállalkozások számára bevezettük, hogy nekik a 19 százalékos társasági adó terhe mellett csak 10 százalékos mértékű adót kell fizetni, de amennyiben ez sem felel meg számukra, akkor a katán és a kiván, e két kisadón keresztül sokkal kedvezményesebben tudnak adózni, mint korábban.
Képviselő úr feltette a kérdést, hogy kik járnak rosszabbul. Azok nyilván rosszabbul járnak, akik az adóelkerülés mindenfajta útját és módját találták meg az elmúlt időszakban. Képviselő úr nagyon jól tudja, jobban, mint én, hogy azok az offshore cégek, amelyek 2007 és 2013 között jelentős mértékű állami vagy európai uniós támogatást kaptak, most ezekből a pályázatokból a következő időszakban ki lesznek zárva. Ha önnek pedig az fáj, hogy hazai tulajdonú cégek is lehetőséghez jutnak közbeszerzésben, akkor én ezt nagyon sajnálom. Az elmúlt időszakban ugyanis az volt a jellemző, hogy a közbeszerzésen keresztül szinte száz százalékban csak külföldi tulajdonú vállalkozások jutottak lehetőséghez. Ez valóban megváltozott. Az ön által említett cégeknél, szeretném önnek felidézni azt, hogy jelenleg 17-19 százalék között kapnak lehetőséget közbeszerzésekből ezek a tulajdonú cégek, de a döntő többsége még mindig, a mai napig külföldi vállalkozások által van megnyerve. Azt gondolom tehát, hogy az ön által fölvetett probléma nem valós.
Az osztalékadó kérdése. Tisztelt Képviselő Úr! Az a fajta szemlélet, amit ön megfogalmaz, lényegében az irigység kultúráját akarja a magyar parlamentben tovább vinni. Miért akar ön külön büntetni olyan vállalkozásokat, akár kis-, akár nagyvállalkozókat, miért akar ön büntetni olyan állampolgárokat, akik tisztességgel, az adózás és a járulékfizetés szabályait betartva tesznek szert nyereségre? Ha önnek ez fáj, akkor ezt egy személyes problémának kell tekintenem, személyesen beszélje meg ezekkel a hölgyekkel vagy urakkal. Én azt gondolom, hogy ez nem egy kommunista többségű parlament (Zaj az ellenzéki oldalon.), mi nem vagyunk a gazdagodás, a gyarapodás ellen, mi azt szeretnénk, ha Magyarországon a tisztességesen működő vállalkozások, akár kicsik, akár nagyok, hozzá tudnának jutni a nyereséghez, és ebből tudnák a munkavállalóikat kifizetni.
Amit pedig nekem tulajdonít, az arra a szocialista felvetésre volt egy válasz a bizottsági meghallgatáson, amikor önök kifogásolták az egykulcsos adót, és amellett kardoskodtak, hogy újra progresszív adóztatás legyen Magyarországon. Képviselő úr, az a progresszív adó 32 és 34 százalékos adókulcsot jelentett a mostani 16 százalékos adókulccsal szemben. Ha önök adóemelésben gondolkoznak, akkor ehhez a mostani kormánytöbbség nem fog hozzájárulni. Mi nem adót akarunk emelni, hanem a családok, a magánszemélyek számára adót kívánunk csökkenteni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi