IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Arról tárgyalunk, hogy felvegyen-e Magyarország 10 milliárd euró, azaz 3 ezer milliárd forint hitelt Oroszországtól. Mindeközben évtizedek óta az eladósodottság Magyarország egyik legsúlyosabb problémája; miközben családok sokasága képtelen kivergődni a hitelcsapdából, az ország választott képviselői, pontosabban azok többsége arra készül, hogy újabb gigantikus hitellel kösse gúzsba magát. Nem hiszem, hogy elhessegethető a gondolat, amikor egyre szélesebb az egyetértés arról, hogy a devizahitel hibás termék, akkor ez igaz az Oroszországtól felveendő euróhitelre is.
Igen, a paksi hitel hibás termék, elsősorban azért, mert kiszámíthatatlan, és egyoldalú feltételeket támaszt Magyarországgal szemben. Talán nem véletlen, hogy a kormány részéről senki nem beszélt és tájékoztatott szívesen a megállapodás és általában a paksi bővítés részleteiről. Szerintem önök is tudják, hogy ez egy rossz megállapodás, az évszázad legrosszabb üzlete, s ezért igyekeznek minden részletet addig titkolni a magyar emberek és az országgyűlési képviselők elől is, ameddig csak lehet.
Az LMP a kormányzati titkolózás ellen fellépve, közérdekű adatigénylések garmadájával fordult a paksi bővítés szereplőihez. A párt kikérte, majd a megtagadás miatt pereli a bővítést megalapozó hatástanulmányokat mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mind a paksi bővítésre létrehozott MVM-projektcégekkel szemben. Hasonlóképpen perben áll az LMP a bővítés üzemeltetésének megismeréséért vagy a bővítéssel kapcsolatos csillagászati összegű ügyvédi megbízások feltérképezéséért. Ha mindezekkel az információkkal a nyilvánosság (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) tisztában lenne, a hitelszerződés tárgyalása sem ilyen körülmények között folyna.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi