DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Urak! Államtitkár Urak! A kérdésemet valóban kérdőjellel a végén tettem föl, viszont pár perc múlva tudni fogjuk, hogy az állítás megáll-e, vagyis hazudott-e a munkavállalóknak a kormány a korkedvezményes nyugdíj rendszerének a felülvizsgálatáról, avagy sem.
Igazából én azt kérdezem, tisztelt államtitkár úr, hogy önök mit csináltak ezzel az üggyel kapcsolatban az elmúlt két évben. Merthogy önök azt mondták, amikor gyakorlatilag kivezették a korkedvezményes nyugdíjakat, úgy döntöttek, hogy megvonják, ellátássá alakították, hogy két évvel megtoldják a jogosultságszerzési időt, és most, ez év decemberére kialakítanak egy felülvizsgálati rendszert. Hogy konkrétan idézzem önöket, ez így hangzott: „Első lépésben a jelenleg korkedvezményre jogot adó munkakörök hivatalból történő, foglalkoztatónkénti felülvizsgálata indokolt. A felülvizsgálat két év alatt végezhető el, ezért annak lezárásáig, 2014 végéig a jelenlegi rendszer hosszabbodjon meg.” A kormány tehát teljesen világosan azt állította, hogy az elmúlt két évben elvégzi ezt a felülvizsgálatot, kidolgoz egy új rendszert, ami aztán ugyan szűkebb körben, de fenntartja a korkedvezmény lehetőségét.
Na, most mit hallok Czomba államtitkár úrtól? Ennek konkrétan az ellenkezőjét. Ő azt állítja, hogy a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni, és idézem tovább: „A kivezetésről már döntött a kormány, de arról érdemes tárgyalni, hogy milyen más módszerekkel lehet segíteni az egészséget jobban igénybe vevő szakmában dolgozókat, a problémamegoldásban azonban állami szerepvállalás nem lehet.”
Tisztelt Államtitkár Úr! Itt két állítás áll egymással szemben, a kormányzat két évvel ezelőtti ígérete és a mostani elhatárolódás a korkedvezmény minden formájától. Kérem, mondja meg, államtitkár úr, hogy az elmúlt két évben kidolgozták-e ezt a rendszert vagy nem dolgozták ki. Mikor hazudtak a munkavállalóknak, két éve, hogy meg fogják csinálni, vagy most? És arra számíthatnak-e az egészségkárosodott emberek, akik a nyugdíjas kort már úgy élik meg (Az elnök csenget.), hogy valamilyen szinten károsodottak, hogy nem fognak semmit kapni a későbbiekben? Köszönöm. (Taps az LMP és soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi