DR. KOVÁCS ZOLTÁN,

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN,
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Azzal szeretném kezdeni, hogy gyakorlatilag a közigazgatás átalakítása, amely 2011-ben elindult, nem volt sohasem a politikai viták kereszttüzében; sem helyben, sem egyébként máshol, még a választási kampányban sem, tehát a kialakított kormányhivatali és járási hivatali rendszer semmilyen módon megtámadásra - hogy így mondjam - nem került.
Az pedig, hogy egy állam miként alakítja ki a maga végrehajtói rendszerét, az a mindenkori kormány szuverén joga volt eddig is, és ez lesz a jövőben is. A szakhatóságok, amelyek integrálásra kerülnek, a korábbihoz képest csekély nagyságrendet jelentenek, és ez korábban a kormányhivatali rendszerben sem jelentett problémát, hiszen mindösszesen kettő szervezet kerül integrálásra, a többiektől feladat kerül átvállalásra a kormányhivatal részére.
Azokkal a feltételezésekkel, amelyeket itt felvetettek a képviselőtársak, nem akarok foglalkozni; a puding próbája az evés, és a gyakorlat ezt majd ki fogja alakítani. Ha ez mégis az abbéli rendszerben történik, amit mi elhatároztunk, akkor úgy gondolom, hogy megérdemel részükről egy mea culpát.
Ami a megtakarításokat illeti: minden évben ajánlom a képviselőtársak figyelmébe, hogy el kell olvasni a zárszámadást, ott végig lehet olvasni azt, hogy milyen megtakarításra került sor. És szeretném tájékoztatni Bárándy képviselő urat is, hogy a kormányhivatalok ez év december 31-éig minden kötelezettségüknek eleget tesznek, tehát nullába fut a kormányhivatali adósságállomány, tehát minden kifizetésre kerül a bevételeiből.
(16.50)
A környezetvédelmi hatóság többször is előkerült. Továbbra sem lesz változás e tekintetben, hiszen az atipikus, több megyét ellátó szervezetrendszer igazodik ahhoz a vízgyűjtő területhez, amelyet kifogásolt Schiffer képviselőtársam. (Dr. Schiffer András képviselőtársaival beszélget.) Megköszönöm, ha figyelne.
A Magyar Államkincstárhoz - továbbra is állítom, képviselő úr - be kellett utazni, hiszen külön ügyfélszolgálati irodát rendeztek be a családtámogatási rendszerben, akkor is, ha a rázza a fejét, hogy nem. Én ezt magam megnéztem, és látható. (Gúr Nándor közbeszólása.), és be is utaztak az emberek a támogatási rendszerek felvételéért. Nem az ügyindításról beszélek, hanem arról, amit megkaptak a családtámogatási rendszerből, azért a világ végére is elutaznak egyébként, hiszen szükségük van rá. Most nem kell elutazni ehhez, hanem a járásközpont, ami sokkal közelebb van az állampolgárokhoz, fogja ezt a feladatot ellátni.
Ráadásul a kormányhivatali rendszerben ott vannak a kormányablakok, és mintegy 260 kormányablak kialakítására kerül sor. Ez 260 olyan ügyfél-érintkezési pontot jelent majd az állampolgárok számára, ahol ezeket az ügyeket indíthatják, és adott esetben a végrehajtás is ugyanezen kormányablakok szintjén megtörténik, kibővítve egyébként mintegy kétezer ügysegéddel, ami az expozéban is elhangzott: a településekhez kapcsolódóan, a helyi önkormányzatok által biztosított helyiségekben, megfelelő informatikai eszközökkel ellátva, helyi kérelem- és helyi ügyintézés zajlik az olyan állami ügyekben, amelyekhez a korábbiakban a megyéhez kellett elutazni.
Ami a szakmai autonómiát illeti, továbbra is fennáll az a lehetőség és a rendszer, amit eddig is gyakoroltak a kormányhivatali szakigazgatási szervek, amelyek kifelé egyébként továbbra is - jelzem az LMP-s képviselőnek - szakhatóságként el fognak járni mindenféle eljárást illetően, tehát a rendszer továbbra is úgy működik szakhatóságként a kifelé zajló eljárásokban, mint eddig. Ezt szerettem volna javasolni; ha ezt elolvassák a törvényjavaslatban, akkor ilyen állítást nem tesznek.
A párhuzamosságok kiküszöbölésére kerül sor, hiszen jó néhány olyan államigazgatási feladat futott egymás mellett, amelyeket, azt gondolom, az új rendszer megpróbál kiküszöbölni.
Staudt képviselő úr felvetette, hogy a kormánymegbízottnak van munkáltatói joga áthelyezésre. Vannak olyan élethelyzetek - hogy mondjak egyet például önnek -, ahol egy járási hivatal nem biztos, hogy minden feladatot el tud látni. Például, amikor a Nokia megszüntette több ezer dolgozó munkahelyét, ott átcsoportosítottak a helyi munkaügyi kirendeltséghez jó néhány munkaerőt, hogy el tudják látni azoknak az állampolgároknak az ügyeit, amit önmagában egy munkaügyi kirendeltség nem tudott volna ellátni. Ez lehetőséget nyújt arra is egyébként a jövőben, hogy az egységes járási hivatalban olyan ügyintézők fognak munkát végezni, akik átcsoportosíthatók, és ahol éppen nagyobb szükség van a feladat ellátására, ott az egységes hivatalon belül átcsoportosíthatók, tehát az ügyfelek szempontjából. Önök mindig a struktúra, a hatalomkoncentráció oldaláról nézték, mi pedig az állampolgárok kiszolgálása, az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése oldaláról tettük meg az előterjesztésünket, és aszerint is kívánjuk végezni a feladatunkat.
Azok a típusú területi szervek, amelyek egyébként nem végeznek hatósági jogalkalmazó tevékenységet - így például a naturparkok -, továbbra is kívül maradnak a kormányzati rendszeren. Kívül marad a kormányhivatali rendszeren a KLIK, kívül marad a GYEMSZI, tehát csak a hatósági jogalkalmazó tevékenységet végző feladatok kerülnek be, akár a BÁH-ot nézzük, akár az OEP területi hivatalát, amely regionális szervezetben került megszervezésre; ma ez megyei, illetve járási feladatokat fog ellátni.
Ami pedig a munkatársainkat illeti, számítunk a munkájukra, hiszen eddig is a közszolgálatban álltak mind a járás tekintetében, mind az ügysegéd, mind a kirendeltségek tekintetében. De figyelemmel arra, hogy a képviselőtársakat különösebben nem érdekli, hogy miket válaszoltam a felvetéseikre, e tekintetben - Schiffer András éppen háttal áll, és jobbikos képviselőtársával beszélget - be is fejezem, mert méltatlan az az eljárás, amit velem szemben gyakorolnak. (Közbeszólások az ellenzéki sorokból.) Köszönöm szépen, elnök úr. (Pócs János tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi