DR. SZÉL BERNADETT,

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT,
DR. SZÉL BERNADETT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Enyhén komikus a helyzet, hogy itt vagyunk karácsony előtt, és a kormánypárti padsorok üresek, egy szem fideszes képviselő van bent, és ővele kellene vitát folytatnunk, mert láthatóan itt az ellenzék körülbelül hasonlóan viszonyul ehhez a javaslathoz. Egész egyszerűen én nem értem, miért csinálják ezt, hogy utolsó pillanatban idehoznak egy vitát, és utána nem jelennek meg a saját vitájukon. Én azt gondolom, hogy elfogadhatatlan ez, és mondom, nem velünk szúrnak ki, hanem egyáltalán a választóikkal, akik önöket azért küldték ide be, hogy pontosan ilyen helyzetekben védjék a mundér becsületét, jelen esetben védjék a védhetetlent.
Ott folytatom, ahol András abbahagyta, elfogadhatatlan az, ami - itt most már jó ideje nézzük ezt a mozit - a zöldhatóság kivéreztetése. Azt már lenyomták a torkunkon, hogy egy álnyelvvizsgás, áldiplomás, áldoktor főigazgatónő uralkodott az intézményen - ugye, Tolnainé Szatmári Katalinról beszélek -, őt helyezték pozícióba, őt tartották hivatalban. Hozzáteszem, hogy ez egy nagyon fontos hivatal, egy olyan hely, ahol kifejezetten sokszor a kormánnyal kellene szembe menni, és pontosan a jövő nemzedékek miatt, a környezeti értékek miatt. Önök ezt nem tartották tiszteletben, kiemelt beruházásokkal és az atomtörvény módosításával folyamatosan megnyirbálták ennek az intézménynek a jogait. Jöttek a megszorítások, jöttek a zárolások, gyakorlatilag folyamatosan fokozták le ezt a hivatalt, most pedig gyakorlatilag teljesen beszántják; ebben a törvényben ez van.
Ebben a törvényben az van, hogy azok a szakemberek, akik ott dolgoztak, most gyakorlatilag kormányhivatalnokká válnak, és így lenne elvárás velük szemben az, hogy ellentmondjanak a kormánynak. Milyen esetekben? Mindannyian emlékszünk rá, menjünk ki a Ház elé: kődzsungellé tették itt a Kossuth teret az adófizetők pénzén; ott vannak a római-parti fák, ott van a római-parti gátépítés - ezek mind olyan területek, ahol egy ilyen hatóságnak nagyon komoly feladata lenne megvédeni a pusztulás elől azt az érintett területet. Önök ezt véreztetik ki teljes mértékben. Ráadásul nem tudom eléggé hangoztatni, hogy teljesen irracionális maga az átalakítás struktúrája is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ön az előbb bekiabált, azt mondta, hogy vízügyről szó sincsen. Igen, az Orbán-komány volt az, aki leműtötte a vízügyet a környezet- és természetvédelmi felügyelőségekről, igen, önök voltak azok, de ettől függetlenül a vízgyűjtő elv alapján szerveződtek és működtek ezek a területek, mert ennek… (Dr. Kovács Zoltán: Most is így van!) Igen, így van, és ezért nem logikus az, hogy beteszik őket megyei kormányhivatalok alá, amiből viszont sokkal több van, minden megyére jut egy. Innentől elkezdve ez teljes mértékben irracionális, ráadásul valóban alkotmányossági aggályokat vet fel. A független zöldhatóság mint olyan az egészséges környezethez való jog legfontosabb intézményi garanciája. Hogyha kormányhivatallá teszik ezt az egész intézményt, onnantól kezdve az alkotmányos jog nem tud érvényesülni, innentől kezdve az alkotmány sérülni fog, álláspontunk szerint.
A másik pedig az, hogy információink szerint a hivatal dolgozóinak már most megkezdődött a megfélemlítése. Olyan információink vannak, hogy önök azt kommunikálják, hogy nem kell túllihegni a környezet- és természetvédelmet, mert a kormány ipartelepítési és beruházási terveit nem szabad mindenféle hatósági kekeckedéssel megzavarni. Tisztelt Államtitkár Úr! Én azt gondolom, hogy nagyon is meg kell zavarni. Egy hatóságnak pontosan az a dolga, hogy kontrollálja ilyen szempontból a kormány tevékenységét. Egyáltalán nem tartom járható útnak azt, hogy önök ilyen módon takarítják el a független zöldhatóságot a kormányzati túlkapások útjából. Egyébként hozzáteszem, hogy már a rendszerváltás előtt is volt Magyarországon egy független zöldhatóság. Egész pontosan hány évtizedet akarnak visszamenni az időben ezzel kapcsolatban? Szeretném rá fölhívni a figyelmét, hogy a XXI. században élünk, ahol a környezeti és a természeti problémák csak fokozódnak. Ne akarjanak minket visszavezetni egy olyan időszakba, amikor még nem voltak ezek ilyen hevesek! Legyenek kedvesek, és fontolják ezt meg, mert semmilyen szín alatt nem tudjuk támogatni ezt a változást.
Amit pedig a munkaügyi intézményrendszerrel tesznek, az meg teljes mértékben érthetetlen. Ahányszor hozzányúltak ehhez a szervezethez, attól mindig rosszul jártak az emberek. Az Országos Munkaügyi Felügyelőség megszüntetésére többen emlékszünk, gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy ezt a felügyeleti funkciót a kormányhivatalba olvasztották, semmivel nem lett jobb a helyzet. A munkaügyi ellenőrök számát csökkentették, forrást vontak ki a rendszerből, ritkultak az ellenőrzések. Az elmúlt négy évben semmit nem javult a helyzet. Önöknek egy dolga lett volna: megvizsgálni azt, hogy az elmúlt időszakban megtett átszervezéseknek milyen hatása lett. Ezt kellett volna értékelni, mert ez a törvényjavaslat arról szól, hogy önök mennének tovább ezen az úton. De honnan tudják, hogy jó úton mennek-e, ha nem értékelik az eddigiek hatását? Én nem hiszem, hogy az Államreform Bizottság, amikor november 4-én ülésezett, ilyen szempontból feltárta volna a múlt tanulságait, sokkal inkább azt gondolom, hogy arról van szó, hogy önök egész egyszerűen központosítani akarnak, kerül, amibe kerül.
A Lehet Más a Politika kiáll azért, hogy pontosan egy eredményesebb, emberközpontúbb és jobb szabályozás legyen, az azonban nem fog így megvalósulni. Pont az ellenkezőjét vizionáljuk. Most van egy olyan rendszer, amelyben már most pingpongoznak az emberekkel, a munkaügyi központ, az önkormányzat és a kormányhivatal között küldözgetik ide-oda. Azt gondolom, hogy kellene egy olyan intézmény, amelyik fogadni tudja ezeket az embereket, és ott minden problémájukat elrendezi, önök azonban nem ezt csinálják.
Épp ma vált hivatalossá, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt is megszüntetik. Én azt gondolom, ez is arról tanúskodik, hogy önöket egyáltalán nem érdekli, mi lesz az emberekkel. Eddig sem a Nemzeti Munkaügyi Hivatal volt az, ami a munkaügyi központokat megakadályozta abban, hogy eredményesen működjenek, hanem például az, hogy nem kaptak elég pénzt a feladataik ellátására. Azzal, ahogy szétverik ezt a hivatalt, gyakorlatilag még tovább gondoskodnak arról, hogy senki ne tudjon a kormány számára visszajelzéseket adni arról, hogy teljesen téves a foglalkoztatásról való gondolkodásuk. Nincs munkahelyteremtés, és ennek megfelelően nincsenek valódi programjaik az ország strukturális problémáinak a megváltoztatására.
A családtámogatási rendszer átalakítása meg egész egyszerűen, tényleg elképesztő. Önök most a MÁK-tól átteszik a járási hivatalokhoz, ez azt jelenti, hogy március 1-jéig csak Budapesten körülbelül 400 ezer ügyfelet akarnak egy teljesen más rendszerbe átforgatni. Már ne haragudjanak, de az elmúlt években nem győztek meg minket arról, hogy olyan koordinációs képesség lenne a kormányban és a kormány közeli hivatalokban, hogy ez menne. Én azt gondolom, hogy itt megint az emberek lesznek azok, akik rosszul fognak járni.
Ráadásul én emlékeztetném önt arra, hogy nemrég EU-s pénzből több tízmillió forintot költöttek a MÁK ügyfélablakainak a korszerűsítésére. Mi lesz ezekkel a felújított helyekkel egész pontosan? Ráadásul mi van a dolgozókkal? Így karácsony előtt mit mondanak nekik? Azt mondják, hogy majd felajánlanak nekik új munkaköröket, de ha a MÁK-nak kevesebb lesz a feladata, akkor honnan fognak származni ezek az új munkakörök? Ráadásul azt is mondták a MÁK-ban (Az elnök csenget.), hogy állítólag készült hatástanulmány. Hol van ez a hatástanulmány, tisztelt államtitkár úr? (Taps az LMP soraiban.)
(16.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi