DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy nagyon komoly téma, ezért azt javaslom, hogy kellő higgadtsággal álljunk neki ennek a dolognak. Először is tisztázzuk, hogy miről szól a korkedvezmény rendszere. Az az alaphelyzet, hogy az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit a munkáltatónak kötelessége teljesítenie. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor valamilyen módon, valamilyen kedvezménnyel próbálja a munkáltató „honorálni” azt a fajta pluszterhelést, amit valaki kaphat.
(9.40)
A korkedvezményes nyugdíj rendszere mint rendszer 2012. január 1-jétől Magyarországon már nem létező kategória, hiszen 2012. január 1-jétől kezdődően átalakult a rendszer korhatár előtti ellátássá, ami nemcsak szavakban különböző, hanem tartalmi elemeiben is más, mint a korábbi. De szeretném hangsúlyozni, hogy mindazok, akik eddig korkedvezményes munkakörben voltak, ők jogosultságot szereztek, ez a jogosultság továbbra is él. (Zaj.)
Szeretném felhívni a hölgyek figyelmét, hogy azok a nők, akik 40 év jogosultságot szereznek, továbbra is jogosultak. Bár sokat javult az elmúlt időszakban a nők munkaerőpiaci helyzete, de messze nem ott tartanak, ahol a férfiak, ezért ezt a vívmányt a következő időszakban is fenn kívánjuk tartani.
Azonban ami a jelenlegi rendszert illeti, néhány fontos dologra szeretném felhívni a figyelmüket. (Az elnök csenget.) Az összes korkedvezményes nyugdíjban részesülő 70 százaléka állami tulajdonú vállalatnál vagy önkormányzati tulajdonú vállalatnál van, 62 százaléka a tömegközlekedésben van az összes érintettnek.
Nézzük Európát, ezt hozta példának. Európa számos tagállamában korkedvezményes nyugdíjrendszer nincs, Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia, Írország és sorolhatnám. Nem véletlen, ugye ezek munkaerőpiaci szempontból erős helyzetben lévő országok, és nincs. Van olyan, ahol van, de a tömegközlekedésben dolgozókat egyáltalán nem érinti; Finnország, Németország, vagy mondjuk, hogy közelebb jöjjek, Szlovákia.
Tehát a kérdés és a javaslat az, hogy vajon az a 800 munkakör, ami jelen pillanatban bent van a rendszerben, valóban azok a munkakörök-e, amelyek korkedvezményre ténylegesen jogosítanak. 17 éve tolja a politika maga előtt ezt a problémát, és nem oldotta meg. Ezért mondtuk azt, hogy abban az esetben, ha reális szempontrendszer alapján azt látjuk, hogy a technológiai fejlődés ellenére is vannak olyan munkakörök, amelyekben jogos elvárás lehet valamilyen kedvezmény - ez lehet bérben megjelenő, ez lehet munkaidő-kedvezményben megjelenő és nem korkedvezményben, munkaidő-kedvezményben megjelenő, lehet adott esetben könnyített munkakörbe átsorolás, mint ahogy ezt egyébként Nyugat-Európában számos helyen megteszik; itt van miről beszélni, és szeretnénk is, ha ez a tárgyalóasztalon maradna a továbbiakban is -, de a korkedvezmény rendszerét, a korkedvezményes nyugdíj rendszerét így, ahogy van, nem tudjuk és nem is lehetséges fenntartani.
Szeretném azok figyelmét felhívni, akik most azt mondják, hogy menjenek el a férfiak is nyugdíjba 40 éves vagy 42 éves munkaviszony után. Ha az az alaphelyzet vagy az a kérdés, hogy megérdemelné-e Magyarországon, azt mondom, bármilyen munkakörben valaki, hogy ha 40-45 évet ledolgozott, nyugdíjba menjen, persze - csak az a kérdés, hogy mi lenne ennek a következménye. A következő években az 57 év fölötti korosztályban több mint 50 ezer ember lesz, aki kilép a munkaerőpiacról, ács, asztalos, kőműves, sorolhatnám a szakmákat, és nem fogjuk tudni alulról pótolni a rendszert. A második komoly probléma az, hogy több mint 15 ezer, több mint 15 ezer mérnökember fog a munkaerőpiacról kikerülni. Ha a korai nyugdíjazás intézményét választjuk, akkor gyakorlatilag nem leszünk képesek a problémát kezelni.
Azzal kapcsolatban pedig, amit ön mondott, ez a kvázi job sharinges megoldás, szeretném felhívni a figyelmet, nehogy az legyen, hogy a Jobbik találta ki és a kormány ráharapott. Nézze meg a korábbi évek nyilatkozatait! A korábbi években mi ezt a job sharinges rendszert megnéztük, tehát azt, ami Nyugat-Európában valóban több helyen működik, hogy a nyugdíj előtt álló még bent van a munkaerőpiacon, a pályakezdő fiatal pedig belép, és gyakorlatilag osztott munkakörben sikerül a problémát kezelni - nincs most idő arra, hogy részletesen beszámoljak -, ez a téma a kormány asztalán van jelen pillanatban is.
Tehát vizsgálunk minden lehetőséget, igyekszünk segíteni mindenkinek, de ezt a nyugdíjrendszert vagy korkedvezményes nyugdíjrendszert, ami jelen pillanatban - még egyszer mondom - 17 éve be van betonozva, nem lehet fenntartani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi