DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr a tüntetésekkel kapcsolatban szólalt fel, és valljuk meg, hogy a tüntetéseknek a lehetősége az, hogy Budapest utcáin békésen, bármilyen hosszúságban tüntetéseket szervezni lehet, megtartani lehet; ez nem volt ilyen evidens ezelőtt pár évvel. Hiszen emlékszünk, hogy akkor, amikor a baloldali kormány ellen spontán tüntetések szerveződtek, azzal a trükkel éltek, hogy a Kossuth teret műveleti területté nyilvánították, hogy így szorítsák ki onnan a tömegeket; amikor október 23-án a Fidesz-KDNP békés megemlékezést tartott, akkor pedig lovasrohammal, könnygázzal és gumilövedékkel próbálta szétoszlatni az ott lévő békés, megemlékező tömeget.
Sohasem tisztelte tehát valójában a gyülekezési jogot az MSZP, sohasem kívánta ezt akkor, amikor ő kormányon volt, mások számára garantálni, és amikor még ellenzékben is volt, és a kormány mellett valakik éltek a békés gyülekezés jogával, és békemenetet szerveztek, még ezt se tudták lenyelni, hanem békamenetnek nevezték, gúnyolták, megpróbáltak élcelődni rajta, nem tisztelvén azt, hogy az embereknek joga van egy kormány mellett és egy kormány ellen kiállni adott esetben, hanem mindig csak az aktuális politikai helyzetük határozta ezt meg.
Talán ennek is a következménye az, hogy ezekből a tüntetésekből az MSZP-nek is igen nagyot kell tanulni, hiszen más esetekben, más országokban a kormánnyal elégedetlenkedők az ellenzéki pártokat választják arra, hogy az akaratukat közvetítsék, a véleményüket elmondják akár a parlamentben, akár más politikai fórumokon.
(9.30)
Magyarország ebből a szempontból is unikum, hiszen a kormánnyal elégedetlenkedők annyira elégedetlenek az ellenzék pártjaival is, hogy nem általuk juttatják el üzenetüket a kormány számára, hanem saját, teljesen alternatív hálózatot szerveznek, civil tüntetéseket szerveznek, ahonnan kifejezetten kérik, hogy a pártlogókat és a különböző zászlókat tartsák távol, és így tudnak tömegeket vinni az utcára. Hogy maguknak a szervezőknek, az esemény támogatóinak, szponzorainak, akik a költségeket fedezik, milyen pártkötődésük van, arra azért láttunk különböző tényeket az elmúlt hetekben, hogy miből volt pénz ezeknek a tüntetéseknek a szervezésére. De az egyértelmű, hogy a szervezők kérése az, hogy se az MSZP, se más párt logóit ne vigyék oda, hiszen jól tudják, hogy azzal tömegeket nem tudnának az utcára hívni, az emberek azzal is inkább ellenkeznének. Úgy gondolom, azért az MSZP-nek is alaposan el kell gondolkoznia azon, hogy akik a kormány ellen az utcára vonulnak, még azok sem hajlandók az MSZP-vel semmiféle közösséget vállalni.
Azt, hogy milyen szólamok hangzanak el az MSZP részéről most és a következő három és fél évben a kormányzattal kapcsolatban, azt hiszem, már mindnyájan tudhatjuk, hiszen az elmúlt hétvégén a Magyar Szocialista Párt párthatározatban rögzítette, hogy a következő három és fél évben Magyarországon a szegénység nőni fog, éppen ezért az MSZP ebben az ügyben fel fog szólalni. Egyértelművé tette az MSZP múlt hétvégi kongresszusa, hogy a továbbiakban önök semmifajta statisztikai adatokra nem kíváncsiak. Amikor államtitkár úr itt is az Eurostat adatait idézi, akkor azt kiabálják be, hogy hazugság, meg hogy meghamisított. Azért, tisztelt képviselő hölgyek és urak az ellenzék padsoraiban, nem mindig ilyen kritikusak az Eurostattal kapcsolatban, máskor kicsit másként viszonyultak ezekhez az adatokhoz. Most, hogy 241 ezer fővel csökkentette az Eurostat Magyarországon a szegénységnek kitett személyek számát, ez önöknek már nem tetszik, hiszen az Eurostat adatai és az MSZP párthatározata egymással szemben áll, és ezt az ellentétet önök csak kiabálással tudják feloldani.
Az elmúlt hetek tüntetéseiben azonban számtalan olyan tévhit, ha mondhatjuk, politikai hoax volt, amelyekkel az embereket utcára szólították, olyan híresztelések, amelyekre vonatkozóan a kormánynak nem volt szándéka, vagy sok esetben nyilván direkt félremagyarázott értelmezései voltak egy-egy javaslatnak, és az ez elleni tiltakozás volt sok-sok felszólalás fő vezérlő motívuma. Ilyen volt például a gimnáziumi férőhelyek csökkentése, amivel kapcsolatban természetesen semmiféle törvényjavaslat nem nyújtódott be az Országgyűlésnek, és a költségvetési törvény ilyet nem is tartalmazott, nem is tartalmazhat. Az oktatás és az egészségügy területén forráskivonásról szónokolnak, miközben az egészségügynek 6 százalékkal több jut. Az oktatásban is egyre több forrás van, a felsőoktatásban plusz 7 milliárd, a középfokú oktatásban plusz 13 milliárd forint.
A nyugdíjak esetében csak ez a kormány tudta az elmúlt évtizedben megőrizni, sőt növelni a nyugdíjak értékét, nem elvéve egyhavi juttatást, hanem a rezsicsökkentés révén egyhavi juttatást visszaadni a nyugdíjasoknak és a nehéz helyzetben lévőknek.
Romokban lévő gazdaságról beszélnek, miközben a GDP 3 százalék fölött, a kiskereskedelmi forgalom pedig 5 százalék fölött nő. Nem a szegénység jele, tisztelt képviselő asszonyok és képviselő urak, ha 5,5 százalék a kiskereskedelmi forgalom emelkedése.
Sok tényt és adatot lehetne még mondani, de zárásként én is azt kívánom önöknek, hogy ha majd elhagyják ezt a patkót, akkor mindnyájuknak egy családi körben eltöltött békés, boldog karácsonya legyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi