DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az idei választási kampányban az emberek két alapvető kérdésre vártak választ a választáson győztes párttól: egyrészt hogyan lesz jobb a megélhetés, másrészt hogyan lesz kevesebb korrupció Magyarországon. Ha az első kérdésre keressük a választ, először is szólni kell arról, hogy sokak számára a megélhetés az elmúlt években, az elmúlt tíz évben a kibontakozó devizahitelkrízis miatt nehezült meg. Ehhez képest a Fidesz ebben az évben több menetben is kampányolt azzal, hogy megoldja a devizahitelkrízist. Ennek a vége a devizahitelesek csúnya átrázása volt, miután piaci alapon hajtották végre a forintosítást.
A megelőző ciklusban kibontakozott az a terv, hogy az Orbán-kormány egy olyan Magyarországot akar, amelyik alapvetően egy összeszerelő ország, képzetlen, alacsony jövedelmű emberek robotolnak jórészt a multik, illetve néhány hazai oligarcha összeszerelő üzemében. Akinek nem jut ezekben az összeszerelő csarnokokban megélhetést jelentő munkahely, az vagy elhagyja az országot, vagy esetleg megélhetést nem jelentő jövedelemért közmunkásnak megy. Ez a közmunkaalapú társadalom negatív víziója ma Magyarországon.
Nézzük a puszta számokat a kormányzati dicsőségjelentés helyett! Ma az a helyzet, hogy a nettó átlagkereset 153 ezer forint, ami az uniós átlag 83 százaléka. Ha a nettó átlagbéreket hasonlítjuk össze 2013-14-ben Magyarországon, akkor azt látjuk, hogy a szabolcsi bérek a budapesti bérek 55 százalékát teszik ki.
A munkahelyteremtés a következőképpen alakult a megelőző négy évben. Az 5 főnél több főt foglalkoztató cégek esetén a versenyszférában összesen 46 ezerrel több álláshely volt 2014-ben, mint 2010-ben. 2013-ról 2014-re a nyílt munkaerőpiacon az 5 főnél többet foglalkoztató cégek szektorában 0,1 százalékos növekedés volt. Ez is jórészt annak volt köszönhető, hogy a választások előtt az uniós források nagy részét kiszórták.
A munkaerő-felmérés szerint 2010 óta éves szinten 157 ezres foglalkoztatásbővülés történt Magyarországon, ennek kétharmada a közmunka és a külföldi munkavállalás. Tehát a dicsőségjelentésben benne van az a szomorú tény, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, Magyarország egy unokák nélküli ország lesz. És a legvészjóslóbb adat, hogy a közmunkából kikerülők aránya 2011-12-ben 7,4 százalék volt egyébként a kormányzati statisztika szerint, a különböző becslések 5 és 8 százalék közöttire, tehát minimálisra teszik azok arányát, akik a közfoglalkoztatásból vissza tudnak kerülni az elsődleges munkaerőpiacra.
Magyarországon a teljes népesség 33 százalékát, 3,3 millió embert érint a jövedelmi szegénység. Ez azt jelenti, hogy a szegénység növekedése ma már dolgozói szegénységet jelent. Azt jelenti, hogy egy olyan országban, ahol a nemzetgazdaság nagyon alacsony színvonalon termel magas hozzáadott értékkel, ott a jövedelmi szint nem tud növekedni.
A másik terve a kormányzatnak pedig arról szól, ezt meghirdette Orbán Viktor 2013 nyarán, hogy állami piacrablással, állami eszközökkel kijelölik ennek a rendszernek a nyerteseit, kijelölik az új oligarchákat. Világosan lássuk, hogy akkor, amikor korrupcióról beszélünk, nem pusztán a Btk.-ban szabályozott büntetőjogi kategóriára gondolunk. Arra gondolunk, hogy a gazdag kevesek, az oligarchák foglyul tudnak ejteni egy országot. Ez folyik ma Magyarországon, ezt láttuk a tegnap elfogadott legújabb trafiktörvény esetében is.
Az LMP több javaslatot letett az asztalra ebben az évben is, hogy hogyan lehetne visszametszeni a korrupciót, hogyan lehetne a magyar államot kiszabadítani az oligarchák fogságából, és visszaadni az embereknek. Ezeket a javaslatokat, akár az offshore lovagok kiűzésére vonatkozó javaslatunkat, akár a közbeszerzési pályázatok teljes átláthatóságára vonatkozó javaslatainkat lesöpörték az asztalról, ugyanúgy, ahogy megpróbálják elsumákolni a NAV-vizsgálóbizottságot is.
A miniszterelnök az elmúlt napokban kijelentette azt is, hogy Magyarországon nincs szükség fékekre a rendszerben. Ma annak vagyunk tanúi, hogy önök elhitték azt, hogy önöknek a két megnyert választás után mindent lehet, féktelenül mindent lehet. Ma Magyarország arról szól, hogy sokak szegényednek, kevesek gazdagodnak, Magyarország elszigetelődik. Újratervezésre van szükség egy megújuló Magyarországhoz.
Köszönöm szépen. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi