L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha önt hallgatom a parlament napirend előtti felszólalásában, akkor azt gondolom, megvan a baloldali egység. Ön ugyanazt a baloldali demagógiát adja elő, mint amit a parlamentben a szocialistáktól és a DK-soktól is hallunk. Ehhez képest csodálkoztam ma reggel, amikor a Kossuth rádióban hallgattam Gyurcsány Ferencet, aki azt mondta, hogy önök szabotálják el folyamatosan a baloldali egységet, akadályozzák az együttműködést, és valójában a Fidesz szekértolói. Ezt Gyurcsány Ferenc mondta.
Hogy most kinek van igaza, azt nem tudom eldönteni, de egy biztos: ön állandóan úgy operál számokkal és adatokkal, hogy teljesen figyelmen kívül hagy minden szakmaiságot és az ország valóságos helyzetét. Ha önnek igaza lenne, akkor a választópolgárok nem jutalmaztak volna háromszor bennünket a bizalmukkal, akkor nem nyertük volna meg a választásokat háromszor ilyen fölénnyel.
De nézzük az eredményeket, tisztelt képviselőtársaim, mert nem árt azokról sem beszélnünk. Miközben ön itt úgy állította be az elmúlt évek kormányzását, mintha az egy kudarcsorozat lenne, és mintha mi itt egy alaptalan sikerpropagandát folytatnánk, azt kell mondjam, hogy a tények teljesen mást mutatnak. Az a gazdasági modell, amit 2010-ben az országot katasztrofális állapotban átvevő Orbán-kormány megvalósított, bebizonyította sikerességét. Ezt ma Európában senki nem kérdőjelezi meg, tisztelt képviselő úr. A GDP csak idén, a harmadik negyedévben 3,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az uniós növekedési átlagot éves szinten 1,3 százalékkal haladta meg a magyar gazdaság növekedése, és ezzel az Unió tagországainak rangsorában a 3-4 legjobban teljesítő ország között van hazánk.
Tisztelt Képviselőtársam! A GDP-hez viszonyítva az államadósság mértéke folyamatosan csökken. 2013 végén 79,4 százalékra süllyedt, ami az egyik legnagyobb mértékű államadósság-csökkenésnek számít az Unió tagállamai között. 2014-ben tovább csökken, várhatóan az év végére 76,3 százalék lesz a GDP-arányos államadósság.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön olyanokat vet a szemünkre, hogy mi tulajdonképpen bizonyos problémákat csak a választások előtt, az uniós források kiszórásával tudtunk kezelni. Máskor meg azt vetik a szemünkre, hogy miért nem fizetjük ki gyorsan az uniós forrásokat, és miért nem használjuk föl minél hatékonyabban az uniós forrásokat. Önmagával vitatkozik, tisztelt képviselőtársam. Azt tudom önnek mondani, hogy Magyarország a térségben, az egyik legsikeresebb politikát folytatva, a lehető leghatékonyabban használja föl az uniós forrásokat, és a lehető leggyorsabban készültünk föl a 2014-2020-as fejlesztési időszakra is.
(9.10)
Tisztelt Képviselőtársam! Szeretném tájékoztatni, hogy a kormányváltást követően a lehető leggyorsabban 3 százalék alá vittük le a költségvetési hiányt. Ezt tartottuk az elmúlt években, az idei évben is tartani fogjuk, és a következő évben is tartani fogjuk, szemben számos más, bennünket kritizáló európai országgal. Talán nem ártana ezzel a ténnyel is foglalkoznia. (Dr. Schiffer András folyamatosan közbeszól.)
A devizahitelesekkel kapcsolatosan önök folyamatosan félretájékoztatják az országot - ön is az előbb. A szocialistáknak nem is érdemes ebben a kérdésben megszólni, hiszen ők taszították ebbe a válságba az országot, ők kényszerítették ebbe a devizahitel-konstrukcióba bele Magyarországot, és ehhez képest rajtunk kérik számon azt, amit ők nyolc évig nem csináltak meg. A valóság az, tisztelt képviselőtársam, hogy mintegy 400 pénzintézetnek kell minden fogyasztói deviza- és forinthitellel elszámolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot érint, nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelről beszélünk.
Az általunk megalkotott és elfogadott törvénynek köszönhetően több mint 1000 milliárd forint jár vissza a magyar családoknak, tisztelt képviselő úr. Nyilvánvalóan önök más vitákban pedig azt vetik a szemünkre, hogy ha még tovább szorítunk a devizahitelesek érdekében a magyar bankrendszeren, akkor összeomlik a bankrendszer. Döntsék el, hogy valójában… (Dr. Schiffer András: Mikor mondtunk ilyet?)
Képviselő úr, ne kiabáljon közbe! Én önt végighallgattam. (Az elnök csenget.) Én önt végighallgattam, és válaszolok. Önnek volt öt perce, hogy el mondja a véleményét, elmondta, most én válaszolok. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Képviselő Úr! Önök döntsék el végre, hogy akkor a devizahitelesek vagy a bankrendszer oldalán állnak! Döntsék el végre, hogy egyébként el tudják-e fogadni azt a megoldási modellt, amelynek köszönhetően a devizahiteleseket nagymértékben segítettük, ugyanakkor megőriztük a magyar bankrendszer stabilitását.
Tisztelt Képviselő Úr! A szegénységgel kapcsolatosan azt tudom mondani, hogy az, ami itt folyik a parlamentben is és a kommunikációban is, teljesen méltatlan. Valójában a magyar kormány, az Orbán-kormány mindent megtesz a szegénységből kivezető úton, hogy minél jobban fölemeljük a magyar társadalmat, és szélesítsük a középosztályt. A KSH és az Eurostat adatai szerint nemhogy nőtt a szegénység 2013-ban, hanem közel 250 ezer fővel csökkent (Korózs Lajos: Nem igaz!) a szegénységnek és a társadalmi kirekesztettségnek kitett magyarok száma. (Az elnök csenget.) Akkor, képviselőtársaim, az Eurostattal vitatkoznak, és nem velünk. (Korózs Lajos: Nem igaz. Hamisítjátok az adatokat! - Az elnök csenget.)
A legújabb Eurostat-felmérés adataiból kiderül…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi