L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Hát ez nagyon súlyos volt. (Bangóné Borbély Ildikó: Igen, súlyos.) Ez ma, amit ön itt előadott, a magyar demokrácia mélypontja, a politikai demagógia csúcsa! Hogy a magyar emberek kuponokat gyűjtögetnek, és akciókra vadásznak?! Hát, kérem szépen… (Közbeszólások az MSZP soraiból.)
Tisztelt Képviselő Asszony! Az volt az érzésem, miközben önt hallgattam, hogy valószínűleg bement a börtönbe, és Simon Gáborral, aki az éhségmenet élén járt, egyeztette a szöveget, és ő diktálta önnek ezt a remek napirend előtti felszólalást. Én már vizionálom, hogy a következő évben az M0-áson leáll a forgalom, mert az embereknek nemcsak az M0-ás matrica megfizetésére nem lesz pénzük, hanem üzemanyagot sem fognak tudni vásárolni a ’80-as évekből itt maradt Trabantjaikba.
Tisztelt Képviselő Asszony! Folytassuk ott, ahol az előbb Schiffer képviselő úr abbahagyta. Kezdjük újra az adatokkal! A legfrissebb KSH- és Eurostat-adatok szerint, mondtam az előbb is, nemhogy nőtt a szegénység 2013-ban, hanem közel 250 ezer fővel csökkent a szegénységnek vagy társadalmi kirekesztettségnek kitett magyarok száma. (Korózs Lajos: Nem igaz! Ez nem igaz.) A legújabb Eurostat-felmérés adataiból az is kiolvasható, hogy megállítottuk, sőt a gazdasági válságot megelőző szint alá visszaszorítottuk a szegénységet. (Harangozó Gábor István: Attól, hogy felolvasod, még nem lesz igaz a hazugság.)
Ez persze nem jelenti azt, hogy a válságnak vége van; sokkal inkább azt, hogy a kormányzati lépések meghozták a gyümölcsüket, tisztelt képviselőtársaim. Amíg azonban egyetlen személy is veszélyeztetett helyzetben van Magyarországon, addig mi nem dőlünk hátra, és nem engedünk meg magunknak ilyen demagóg felszólalásokat, mint amilyet ön az előbb megengedett magának, tisztelt képviselő asszony. Ma az a lényeg, amit ki kell mondanunk, hogy a tendenciát változattuk meg, nem nő, hanem csökken a szegénység.
Tisztelt Képviselő Asszony! Nézzük azokat a konkrét adatokat, amelyeket ön szépen elhallgat: 2015-ben a gyermekétkeztetési programra 58 milliárd forintot fordít az állami, ami 5,5 milliárddal több, mint 2014-ben, tisztelt képviselő asszony; miközben önök itt kárhoztatják a költségvetést.
(9.20)
Tisztelt Képviselő Asszony! Jövő évben nyáron további 3 milliárd forintból 120 ezer gyermek ingyenes étkezését biztosítja a kormány, tisztelt képviselő asszony, talán erről se kéne elfeledkeznünk. 2015-től hároméves kortól kötelező az óvodai ellátás, benne a rászorulóknak ingyenes közétkeztetéssel - ez komoly segítséget jelent a szegény sorsú családoknak. Önöknek abba kéne hagyni ezt a demagógiát itt az éhező gyerekekről; minden gyereknek kötelező lesz óvodába járnia, minden gyerek fog kapni étkezést (Gőgös Zoltán közbeszól.), és ezt a kormány megoldja. Nem önök oldják meg (Bangóné Borbély Ildikó: Téli szünetben mi van?) azt a szegénységet, ami Magyarországra jellemző; önöktől örököltük, az önök áldásos tevékenységének az eredménye volt. 2015-ben 700 ezer gyerek fog ingyenes tankönyvcsomagot kapni, tisztelt képviselő asszony. Hála a jóistennek, nem lesz olyan gyerek, aki nem fog hozzájutni Magyarországon (Közbeszólás az MSZP soraiból: Novemberben lesz olvasókönyv!) tankönyvhöz.
A foglalkoztatással és a közmunkával kapcsolatosan sem árt néhány dolgot újravennünk. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően elérhető közelségbe került a teljes foglalkoztatás. Önök lesajnálhatják a közmunkaprogramot, de valójában nagyon fontos ennek a társadalompolitikai üzenete. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Gyerekek sora, nemzedékek nőttek fel úgy az elmúlt két évtizedben, hogy az volt az alapvető szocializációs tapasztalatuk, hogy apuka nem jár dolgozni, anyuka nem jár dolgozni, mégis van sör és plazmatévé. (Felzúdulás az MSZP soraiban.) Talán ezzel kéne szembenézni. Ezzel kellene szembenézni!
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma már közel 4,2 millióan dolgoznak Magyarországon (Harangozó Gábor István: Ezt felteszem a Facebookra…), ez nagyon fontos. Több mint 400 ezer új munkahely jött létre a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszakban. Több mint 400 ezer új munkahely! A harmadik negyedévre már 7,4 százalékra csökkent a… - na, belekeveredtem (Heringes Anita: Hát azt elhisszük!) - a munkanélküliségi ráta, ami 2010-ben, amikor önök megbuktak, tisztelt képviselőtársaim, 11,3 százalékon állt. Ezzel tessenek inkább szembenézni! Ez azt jelenti, hogy azóta mintegy 150 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma.
Mindaz, amit önök itt elmondanak, hazugság, demagógia (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.), nyílt uszítás és a társadalmi csoportok egymással való szembeállítása. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.) Ezt a társadalmi szolidaritásra építő jelenlegi nemzeti kormány határozottan visszautasítja. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi