BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Az alázat és a szeretet nélkülözhetetlen tulajdonságok azok számára, akik vezetők. Az állampolgárok, elsősorban ha katolikusok, nem lehetnek közömbösek a politikával kapcsolatban - hangsúlyozta Ferenc pápa szeptember 16-án, hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmiséjén. Arra hívta a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a hatóságokért.
A napi evangéliumban a százados alázattal és bizalommal kéri szolgája meggyógyítását, Szent Pál Timóteushoz intézett levele pedig arra hív, hogy imádkozzunk a vezetőkért. Ezekből indult ki Ferenc pápa, amikor szentbeszédében a hatóságok szolgálatáról beszélt. Aki vezető, szeresse a népét, mert az a vezető, aki nem szereti a népét, nem tud kormányozni. Maximum fegyelmezni tud, egy kis rendet tud tenni, de kormányozni nem. A pápa Dávidra gondolt, aki nagyon szerette a népét, aki a népszámlálás bűne után azt mondja az Úrnak, hogy ne a népemet, hanem engem büntess meg. A vezetők két erénye tehát a nép iránti szeretet és az alázat. Ezek nélkül nem lehet kormányozni.
Minden vezető pozícióba kerülő személynek fel kell tenni magában két kérdést: szeretem a népemet, hogy jobban tudjam szolgálni őket? Alázatos vagyok, és meghallgatom a többieket is, a különböző véleményeket, hogy ki tudjam választani a legjobb utat? Ezek nélkül senki nem lesz jó vezető. A vezető, aki szereti népét, alázatos.
Másrészt Szent Pál arra buzdítja a vezetőket, hogy imádkozzanak mindenkiért, aki hatalmon van, hogy nyugodt és békés életet élhessünk.
Az állampolgárok nem fordulhatnak el a politikától. Senki sem mondhatja, hogy engem nem érdekel, ők vezetnek. Nem! Én felelős vagyok azért, ahogy ők vezetnek, és mindent meg kell tennem, hogy jól kormányozzanak, és részt kell vennem a politikában úgy, ahogy tudok, fogalmazta meg a szentatya. A politika az egyház társadalmi tanítása szerint a szeretet egyik legmagasabb formája, mert a közjó szolgálatát jelenti. Nem moshatom tehát kezeimet.
(17.10)
Mindannyiunknak tenni kell valamit! - figyelmeztetett Ferenc pápa.
Létezik az a szokás, hogy csak rosszat mondunk a kormányzatról, és pletykálunk azokról a dolgokról, amelyek nem mennek jól. Ha nézzük a tévéműsorokat vagy olvassuk az újságokat, mindig csak rosszat mondanak, csak ellenkeznek - állapította meg a szentatya. A vezető talán vétkes - ahogy Dávid király is az volt -, de nekem is hozzá kell járulnom a vezetéshez a véleményemmel, szavaimmal és önmagam korrekciójával, mert mindannyiunknak részt kell venni a közjó építésében. Sokszor halljuk: jó katolikus nem keveredik bele a politikába. Pedig ez nem igaz. Ez nem jó út. A jó katolikus részt vesz a politikában, a tőle telhető legjobbat nyújtva, hogy a vezető kormányozni tudjon.
De mi az a legjobb, amit felkínálhatunk a vezetőknek? Az ima. Szent Pál mondja: ima minden emberért, a királyért és mindenkiért, aki hatalmon van. Mondhatja valaki: „De atya, ez rossz ember, a pokolra kell kerülnie…” A válasz azonban az: „Imádkozz érte, hogy jól tudjon vezetni, hogy szeresse és szolgálja a népét, hogy alázatos legyen.”
A keresztény ember, aki nem imádkozik a vezetőkért, nem jó keresztény. Felteheti valaki a kérdést: „De atya, hogy imádkozzak azért az emberért, aki nem jó ember?” „Imádkozz, hogy megtérjen” Imádkozni kell érte. Ezt nem én mondom, hanem Szent Pál - tette hozzá a pápa.
Tehát tegyük meg a tőlünk telhető legjobbat, adjunk ötleteket, javaslatokat, de elsősorban imádkozzunk. Imádkozzunk a vezetőkért, hogy jól kormányozzanak; hogy előrevigyék hazánkat és a világot; hogy béke legyen, és épüljön a közjó - zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.
Zárszóként ennyit mondhatok: én is kérek mindenkit karácsonykor, mondjunk el egy imát a vezetőkért, hogy jövőre jól kormányozzanak, hogy végre jó legyen a gyerekeknek, a családoknak és a magyar népnek is.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból. - Gyöngyösi Márton tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi