DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ünnepek közeledtével lehetőségünk nyílik arra, hogy mindenki átgondolja, mi történt ebben az évben. És ehhez a számvetéshez szeretnék segítséget nyújtani a kormánypárti képviselőknek Ferenc pápa üzeneteivel, amit a vatikáni összefoglalóból fogok idézni.
„A hatalmasok korrupt gazdagsága azzal végződik, hogy a szegények fizetik meg annak az árát, anélkül, hogy megkapnák azt, amire szükségük és joguk is van. Az egyetlen út, hogy legyőzzük a korrupció bűnét, a mások szolgálata, mely megtisztítja a szívet” - foglalható össze a pápa hétfő reggeli szentmiséjének homíliája.
A korrupció egy nagyon szomorú történet, jóllehet ősi jelenség, és mindmáig egyike a legkézenfekvőbb bűnöknek - mondta Ferenc pápa, aki a hétfő reggeli szentmise olvasmányához fűzte gondolatait, amely Nábót szőlőjének történetét meséli el. És itt szeretném megjegyezni, hogy ha bárki hasonlóságot vélne felfedezni az Orbán-kormány intézkedéseivel, akkor az egészen biztos csak a véletlen műve lehet.
Tehát Ácháb király egy kicsit ki akarja terjeszteni a kertjét, ezért arra kéri Nábótot, hogy adja el neki a szőlőskertjét. De Nábót ellenáll, mert nem akar megválni a nemzedékek óta őrzött örökségétől. A király zokon veszi ezt az elutasítást, ám felesége, Jezabel kelepcét állít Nábótnak: hamis tanúk cinkosságával a törvényszék elé állítják, amely elítéli, és halálra kövezteti. A szőlőt pedig Jezabel átadja férjének, aki úgy veszi azt birtokba, mintha semmi sem történt volna.
Ferenc pápa Nábót történetét így kommentálta: „Mindez megismétlődik ma is azok között, akik gazdasági, politikai vagy lelki hatalom birtokosai.”
Az újságokban oly sokszor olvassuk: ezt és ezt a politikust törvényszék elé vitték, mert csodás módon szaporodott meg a vagyona. Bíróságra került, törvényszék elé vitték ezt és ezt a vállalkozót, mert csodás módon meggazdagodott, vagyis kizsákmányolta a munkatársait. Sokat beszélnek egy prelátusról, aki nagyon meggazdagodott, és így elhagyta a lelkipásztori kötelességét, hogy a javaival törődjön. Így lesznek korruptak politikusok, üzletemberek és egyházi személyek is. Mindenütt sok van belőlük. Ki kell mondani az igazságot: a korrupció valóban a legkézenfekvőbb bűne annak, akinek hatalma van mások felett, akár gazdasági, politikai vagy lelki síkon. Ez a legkézenfekvőbb bűn, mert amikor valakinek tekintélye van, hatalmasnak érzi magát, szinte Istennek - mutatott rá a szentatya.
Egyébként az ember korrupttá válik saját biztonságának az útján a jóléttel, a pénzzel, a hatalommal, a gőggel, sőt ezen túl mindennel, még ölni is képes. De ki fizeti meg mindezt? - kérdezte a pápa. Aki a kenőpénzt viszi neked? Nem, az csak közvetítő. A korrupciót valójában a szegény ember fizeti meg.
Ha korrupt politikusról és korrupt üzletemberről beszélünk, vajon ki fizet ezért? Megfizetik a gyógyszer nélküli kórházak, az ápolás nélküli betegek, az oktatás és nevelés nélkül maradt gyermekek. Ők a modern Nábót, akik megfizetik a nagyok korrupcióját - szögezte le a pápa.
És ki fizeti meg a prelátus korrupcióját? Azok a gyerekek, akik nem tudnak keresztet sem vetni, akik nem járnak hittanra, akiket nem gondoznak. Megfizetik a korrupciót azok a betegek, akiket nem látogatnak. A foglyok a börtönben, akiknek nincs lelki gondozójuk. A szegények fizetik meg. A korrupciót a szegények fizetik meg, az anyagilag és lelkileg szegények.
Mindezzel szemben az egyetlen kiút a korrupcióból a szolgálat - hangsúlyozta Ferenc pápa -, hogy legyőzzük vele a kísértést, a korrupció bűnét. Mert a korrupció a büszkeségből, a gőgből ered, míg a szolgálat az alázatos karitászból, amely mások segítségére siet.
Beszéde végén a szentatya felhívással fordult a kápolnában jelenlévőkhöz: „Ajánljuk fel ezt a szentmisét azokért - és milyen sokan vannak! -, akik a korrupció áldozatai, akik megfizetik a politikai, gazdasági és lelki korrupció bűneit. Az Úr legyen hozzájuk közel! Biztos közel volt Nábóthoz megkövezése pillanatában, úgy, ahogy István diakónushoz is. Legyen velünk is az Úr, hogy tovább tudjunk haladni tanúságtételünk útján!”
Tehát azt javasolom a kormánypárti képviselőknek, hogy emésztgessék ezt az üzenetet az ünnepek alatt. És engedjék meg, hogy Magyarország minden polgárának békés és boldog ünnepeket kívánjak. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Ámen!) Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból. - Gyöngyösi Márton tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi