DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem egy hagyományos napirend utáni felszólalást szeretnék tenni, és talán meglepő is lesz ebben az ünnepi hangulatban, hiszen nagyon sokan kívántak már boldog karácsonyt. Én azonban szeretnék egy olyan társadalmi csoport érdekében szólni, akik szintén nagyon fontosak, remélem, sokak számára, számomra egészen biztosan. Ebben a karácsonyi időszakban van lehetőségünk mindannyiunknak, hogy végiggondoljuk a velük kapcsolatos törvényi, jogi hátteret.
Meglepő fordulattal a magyar labdarúgást szeretőkről, a magyar szurkolókról szeretnék itt napirend után szólni, hiszen az őszi idény a magyar labdarúgásban is véget ért. Teszem azért ezt napirend után, mert úgy gondolom, hogy a sportpolitika egyre hangsúlyosabb az önök politikájában. A mai napon is rendkívül gyorsan, egy mindössze egy nappal ezelőtt benyújtott jogszabályt fogadtunk el, fogadtak el önök pontosabban, hiszen mi az aggályainkat mondtuk el ennek kapcsán. Egyre-másra születnek szabályok, egyre-másra költi el ez a kormány a tízmilliárdokat labdarúgó-stadionok építésére, különböző sportlétesítményekre.
A szomorú helyzet azonban az, hogy mégis egyre kevesebb embert érdekel ez az egész, egyre kevesebben járnak mérkőzésre. Míg négy évvel ezelőtt a bajnokság átlag nézőszáma 3812 fő volt, addig az a szomorú helyzet volt az utolsó előtti fordulóban, hogy mindössze 1668 ember érdeklődött - kevesebb, mint a felére esett vissza ez a nézőszám - a magyar labdarúgás, az NB I iránt. Egyre-másra fideszes politikusok vezetnek labdarúgóklubokat, és ezek az új létesítmények, amelyeket építenek ezeknek a csapatoknak, sokszor bántóan konganak az ürességtől. Ott pedig, ahol igazán szükség lenne a változásra, a fejlesztésre, hadd beszéljek egy picit haza, gondolok itt Diósgyőrre, Miskolcra, évek óta kapavágás sem történik.
Tízmilliárdokat költenek el tehát presztízsberuházásokra, eközben a szurkolók egy jelentős része egy intézkedés okán nem jár rendszeresen labdarúgó-mérkőzésekre. Sokan csak legyintenek erre, sokan azt mondják, hogy majd változik ez a dolog, de a helyzet mégsem úgy fest. Azért is gondoltam itt, ezen az ülésen a napirend utáni hozzászólásra, mert a miniszterelnök egy meglepő nyilatkozatot tett az egyik bulvárlap internetes verziójában egy internetes látogató kérdése kapcsán. Azt mondta: „Nem tudjuk felmérni, hogy a létesítmények korszerűsítése mennyi plusznézőt eredményez, hiszen épp most vezették be a kártyarendszert, amiből óriási balhé van, és a szurkolók ellenállnak. Én is kiváltottam a kártyát, nem vagyok tőle boldog, de ha az MLSZ ezt találta ki, akkor alkalmazkodom hozzá.”
Az MLSZ pedig a sporttörvényre hivatkozik, azt mondja, hogy 2013. július 1-től névre szóló jegyekkel lehet a mérkőzéseket látogatni - ez egyébként igaz -, ennek kapcsán pedig egyszerűbb, ha mindenki kötelezően kártyát vált ki. Nem beszélnék arról, hogy mennyire ésszerűtlen elemei is vannak ennek a kötelező kártyarendszernek, megtettem ezt személyesen akkor, amikor a bevezetésének lehetőségéről döntött az Országgyűlés. Sejtettem, hogy ez lesz ebből a helyzetből. Hát látható, hogy a miniszterelnök és az MLSZ között van egy egymásra mutogatás. Azonban azon a héten, amikor a költségvetést fogadta el az Országgyűlés, azon a héten, amikor számtalan nagyon komoly szociális megszorításról is döntött az Országgyűlés, akkor, amikor karácsony előtt ki kell mondjuk, hogy nagyon sokan, milliók élnek nehezen ebben az országban, akkor tízmilliárdokat nem lehet így elkölteni. Ez az álláspontom. Nem lehet kongó stadionokra költeni ezeket a tízmilliárdokat.
Ezért azt javaslom mindannyiunknak, hogy az ülésszak végét követően, az ünnepi időszak után gondoljuk újra itt a jogi hátteret. Jól látszik, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el, és azon kevesek, akik még kitartanak a magyar labdarúgás mellett, egyre türelmetlenebbek. Úgy ítélem meg, hogy mindent egybevetve tisztelet a magyar szurkolóknak. Ők egy lényegesen magasabb szintet képviseltek Európában, mint sokszor az utóbbi időszakban a magyar labdarúgásunk. Akkor, amikor azt jelezték, hogy a labdarúgás színvonala egyezzen meg a szurkolók színvonalával, nem azt várták ők, hogy sajnos a nézőszámok ennyire le fognak zuhanni. Ez elfogadhatatlan. Gondolom, önök is így gondolják.
Kívánom mindannyiunknak, hogy ez a helyzet változzon meg a téli időszakban, az ülésszak lezártával. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi