KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Szerintem a III. kerületben nem én vagyok az egyedüli olyan lakos, akinek parlagfű-allergiája van. De olyan lakos sem én vagyok egyedül, aki sosem látott mértékben esett áldozatul ennek az allergiának ezen a nyáron. Ez azért érdekes, mert B/806. számon az élelmiszerlánc-felügyeletről és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj felhasználásáról a Ház elé került egy beszámoló, és ennek a parlagfű-mentesítés kapcsán is vannak olyan leágazásai, amelyekről érdemes beszélni.
2013-ban az FVM megbízásából került kifejlesztésre az önkormányzati parlagfű-bejelentési rendszer, amely a beszámoló szerint 2014-től hatékonyan támogatja a belterületi parlagfűvel fertőzött területek vonatkozásában induló hatósági eljárásokat. A fejlesztés forrását az FVM biztosította a parlagfű elleni közérdekű védekezések végrehajtásának támogatása című keret terhére. 2013 novemberében egy húsz előadásból álló országos előadássorozatot szervezett és rendezett meg a Nébih az önkormányzatok részére, amelyen bemutatták a parlagfű-bejelentő rendszer működését. Ennek az előadás-sorozatnak a sikerét jól mutatja, hogy a mintegy 3200 önkormányzatból 500 önkormányzat regisztrált ebbe a rendszerbe, ezek azok az önkormányzatok, amelyek minimálisan is fontosnak tartották ezt a kormányzati projektet, míg 2700 önkormányzathoz ez nem jutott el. A keret terhére „Parlagfű kisokos” címen 28 380 példányban készült tájékoztató anyag kisiskolások részére. Ez körülbelül 900 általános iskolába jutott el, tehát itt is azt lehet mondani, hogy az általános iskolák nem jelenetős száma kapta meg ezt az anyagot.
A lakossági figyelem felkeltését a parlagfű által okozott veszélyekre a Nébih a kolozsvári magyar napokon, valamint a Vidor fesztiválon való részvétellel segítette elő. Én magam szubjektív felhasználóként úgy gondolom, hogy akár július, akár augusztus, akár szeptember hónapban mint allergiás a parlagfű veszélyéről nagyjából mindent megtudhattam, hiszen az elmaradt kormányzati intézkedésnek köszönhetően számos allergiástárssal nemcsak a III. kerületben, hanem az országban mindenütt korábban nem látott kínokat éltem át. Talán hasznosabb lett volna erre fordítani a forrásokat.
Tekintve, hogy a parlagfű okozta egészségügyi problémák - mint már mondottam - a lakosság jelentős számát érintik, számos kérdés merül fel az emberben, amikor olvassa ezt a beszámolót. Hol tarthat jelenleg a regisztráció? Milyen eszközökkel gondolja a Nébih azt, hogy több önkormányzat vegyen részt ebben a rendszerben? Vagy esetleg ezt kötelezővé teszik? Mennyire hatékony egy olyan rendszer, amelyben a 3200 önkormányzatból 500 regisztrált? Milyen eszközöket használ a kormányzat a parlagfű elleni védekezésben a már feltárt elképesztően botrányos eszközök helyett? Fontos a kisiskolások tájékoztatása, és fontos az is, hogy 900 iskolába eljutott ez a program, de vajon ez megfelelő tájékoztatás-e? Ez-e a megfelelő út arra, hogy a parlagfű-mentesítésért küzdjünk? Mennyiben hasznos a kolozsvári magyar napokon vagy a Vidor fesztiválon részt venni a Nébihnek, amikor Magyarországon küzdeni kell a parlagfű ellen? Ez vajon miként illeszthető be ebbe a célba, miként illeszthető be az önkormányzati parlagfű-bejelentő rendszer működésébe?
Ezek a kérdések merültek fel bennem, amikor elolvastam ezt a beszámolót, és jó lenne, ha ezekre lenne válasz. A parlagfű-mentesítés természetesen nem attól fog megtörténni, hogy ezek a beszámolók azt elősegítik, hanem attól fog megtörténni, ha például a magyar emberek által biztosított adóforrásokat a kormányzat arra költi, amire kell, például a parlagfű-mentesítésre; akkor fog megvalósulni, ha nem kamu konferenciákat szerveznek mindenféle pénzekből, hanem valóban a parlagfű-mentesítésre megy ez az összeg.
Javaslom a kormányzatnak - bár jelen pillanatban nem látok hatalmas érdeklődést a parlagfű-mentesítés irányában; remélem, hogy 2015-ben ennél nagyobb érdeklődés fogja övezni ezt a témát -, hogy fontolja meg ezeket a felvetéseket, mert nem hiszem, hogy kevesen vagyunk azok, akik most nyáron nem szeretnék ugyanazokat a kínokat kiállni, amiket a kormányzat hibájából ki kellett.
Ezzel együtt kívánok minden jelenlévőnek áldott karácsonyt és boldogabb, parlagfűmentesebb új esztendőt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi