NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Több mint egy éve kereste meg a Jobbik az Országgyűlés összes frakcióvezetőjét azzal a kéréssel, hogy csatlakozzanak a parlamenti alkoholizálás ügyében tanúsított önkorlátozásához, miután Kövér László sajnos lesöpörte a Házbizottságban megfogalmazott jobbikos javaslatot, miszerint vessünk véget ennek a gyakorlatnak, hogy az Országgyűlésben alkoholos italt is lehet fogyasztani.
Én azt gondolom, súlyos kérdés ez, és időről időre felbukkan a társadalom széles körében ez az ügy, ez a kérdés, hogy miért lehet az mintegy talán egyedüli munkahelyként Magyarországon, hogy alkoholos italokat is lehet fogyasztani. Ennek ékes bizonyítéka, hogy nemcsak az elegáns Vadászteremben reprezentatív eseményeken lehet ilyen italokat fogyasztani, hanem a büfében is bármikor lehet sörözni-borozni, a hivatalos itallapnak is része ez. Sőt, sajnos a szomszédos kupolacsarnokban, a Szent Korona helyiségében is gyakran poharazgatnak plenáris ülések alatt a képviselők, gyakran szavazásokat megelőzően, így fölmerül a kérdés, hogy ha, mondjuk, egy gépkocsit nem lehet vezetni alkoholos befolyásoltság alatt, akkor miért lehet ugyanezt megtenni az országgal. Miért lehet alkoholos befolyásoltság alatt döntéseket hozni itt az Országgyűlésben, és egy országot irányítani? Elfogadhatatlan ez a gyakorlat, és azt gondolom, hogy az Országgyűlés méltóságának a megőrzése érdekében vagy inkább megteremtése érdekében - fogalmazzunk most már így - szükség volna ennek a tilalomnak a bevezetésére.
Ha a Házbizottságban ez a felvetésünk sajnos nem talált értő fülekre, és Kövér László nem hajlandó kitiltani a büféből - tehát még csak nem is reprezentatív eseményekről, de a büféből - az efféle italokat, akkor azt gondolom, ideje volna, hogy a frakciók éljenek önkorlátozással. A Jobbik már közvetlenül az Országgyűlésbe kerülését követően frakcióülésen döntött arról, hogy mi a munkahelyünkön nem fogyasztunk alkoholos italt. Nagyon örülnék, ha több mint egy év elteltével ahhoz képest, hogy levélben fordultunk a frakcióvezetőkhöz, a többi pártok vagy legalább önkéntesen a képviselők jeleznék, hogy önkéntesen csatlakoznak ehhez az önkorlátozáshoz.
Most, amikor sokkal inkább drogteszttel riogatják a társadalmat, egy kicsit általánosítva bűnözőnek bélyegezve iskolások százezreit, akkor el kell mondani, hogy a politikusok esetében azért legalábbis indokolható természetesen a drogteszt, különösen a külföldi luxusutakról hazaérkező politikusok esetében lehet ez indokolt. Az azonban nem fogadható el, hogy miközben drogtesztről beszélnek, aközben teljesen általános gyakorlattá vált a parlamenti alkoholizálás, ezért elsősorban ezzel kellene foglalkozni. De ha mégis a drogprevenciót szükségesnek tartják, akkor inkább az arra még az előző ciklusuk kezdetén előirányzott 960 millió forintra kellene felemelni annak éves költségvetési támogatását, hiszen jövőre már csak 355 millió forintot szánnak erre, miután leszavazták az erre irányuló jobbikos módosító javaslatot is.
S fölmerül végül a kérdés, hogy amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a drogterjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség még mindig nem. Nemhogy két hét alatt, négy év alatt sem tudtak rendet tenni. A rendőrség erre a kisiskolás feladatra sem képes, ennyire nem képes ellátni a feladatát, pedig bizony ez volna az elsődleges dolga. Önöknek pedig, tisztelt képviselőtársak, tisztelt két fideszes képviselőtársunk, akik még itt vannak az ülésteremben, itt a lehetőség, hogy akár most az ülés végeztével fogadalmat tegyenek, hogy ha a frakciójuk még csak válaszra sem méltat egy ilyen kezdeményezést, önök akár az Országgyűlés méltóságának sokat emlegetett megvédése vagy szerintem inkább megteremtése érdekében vállalják-e ezt a fajta önkorlátozást. Így az év végeztével számot kell vetni sok mulasztásával az Országgyűlésnek, talán a mindennapi működésünkkel is.
Nemcsak a képviselők javadalmazásáról kellene beszélniük, sőt elsősorban nem is arról, hanem arról, hogy milyen egyéb kiváltságok vannak még, gondoljunk csak a mentelmi jogra vagy a politikusi álláshalmozásra, hiszen amúgy piaci körülmények között elfogadhatatlan az, hogy valaki érdemi munkavégzés nélkül vesz föl főállású fizetést. Ezért ezeknek a képviselői kiváltságoknak, így a parlamenti alkoholizálásnak, a munkahelyi alkoholizálásnak is, azt gondolom, ideje volna véget vetni.
Ha ilyen téren komoly önmérsékletet tanúsítanak, akkor, de csak akkor kérhetjük nyugodt lelkiismerettel, hogy adjon az Isten sorsfordító, szebb jövőt, és boldog karácsonyt is kívánok mindenkinek. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi