NYITRAI ZSOLT

Full text search

NYITRAI ZSOLT
NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy országos jelentőségű kérdésben kértem most szót napirend után. Ma az Országgyűlés több fontos döntést hozott. Számunkra ezek közül a legfontosabb az, hogy nemzeti emlékhellyé nyilvánította az egri várat. 2013 februárjában kezdeményeztem ezt a döntést azért, mert egy szimbolikus döntésről van szó, szimbolikus dologról van szó, mint ahogy az egri vár is egy szimbólum, a nemzeti összefogás, a magyar siker, a küzdőszellem és az élni akarás szimbóluma.
Tavaly volt a Gárdonyi-emlékév. Mindenki olvasta az Egri csillagokat, mindenki látta a filmet, az egri Dobó István Vármúzeum pedig az ország leglátogatottabb vidéki múzeuma. 2013 februárjában, amikor kezdeményeztük ezt a döntést, azt követően egyeztettünk erről a kérdésről Orbán Viktor miniszterelnök úrral, illetve Boross Péter miniszterelnök úrral a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével.
Azért is fontos és előremutató ez a döntés - talán azt is tudom mondani, hogy régi adóssága volt ez az Országgyűlésnek -, mert jelen pillanatban is egy nagyon komoly felújítás folyik az egri várban, rekonstrukció és egyben turisztikai attrakciófejlesztés, amely együtt jár már a Szép-bástya teljes megújításával, illetve a fegyvertár újra látogathatóvá tételével.
Az egri vár tehát nemzeti emlékhely lett, nemzeti emlékhellyé vált ténylegesen is a mai napon, mert az a véleményem, hogy eddig is az volt, csak az Országgyűlés ezt nem mondta ki. Én szeretnék köszönetet mondani minden kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselőnek, aki támogatta ma ezt a számunkra igen fontos döntést. Köszönöm szépen az egriek, az egri várvédők nevében ezt a döntést, és azt kívánom, hogy minél többen jöjjenek el az egri várba, és látogassák meg az egri Dobó István Vármúzeumot.
Köszönjük szépen ezt a döntést, és áldott karácsonyt kívánok mindenkinek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
(17.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi