DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt, az ország egyik legfontosabb kérdését most is figyelemmel kísérő Képviselőtársaim! A kormány minden ember számára érezhető módon segített azzal, hogy a villany, a gáz és a távhő lakossági fogyasztói árát egységesen, sávhatárok nélkül, több lépcsőben csökkentette. Az intézkedés szükségességét indokolta, hogy a családoknak a régióban - és az Európai Unió átlagában is - kiemelkedően magas rezsiköltséget kellett megfizetniük.
Az Európai Bizottság által 2012-ben készített átfogó energiapiaci elemzés megállapította, hogy vásárlóerő-paritáson mérve 27 tagállam közül Magyarország lakossági fogyasztói fizették a második legmagasabb földgáz- és villamosenergia-árat 2011 második felében. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a helyzetet alapvetően megváltoztatja, és a lakossági fogyasztókra nehezedő terheket jelentősen csökkentve, a háztartások energiaárának szintjét európai összehasonlításban is jelentősen javítja. Ezt a célt sikerült elérnünk.
Egy átlagos lakossági fogyasztó számára a végfelhasználói árak csökkenése a földgáz esetében megközelítőleg 55 ezer forint, a villamos energia esetében pedig 30 ezer forint megtakarítást eredményez évente. A családok a kormány rezsicsökkentési intézkedéseinek köszönhetően csak ezen a két területen évi 85 ezer forintos megtakarítást érhetnek el. A távhőfogyasztók megtakarítása a településenként eltérő távhőárak miatt különböző, ugyanakkor annak mértéke nagyságrendjét tekintve megegyezik a földgázfogyasztók megtakarításával.
Az említetteken túl 2013. július 1-jével a víz- és csatornaszolgáltatás, a hulladékszállítás, a kéményseprés, valamint a PB-gáz díjait is csökkentettük. Ennek köszönhetően egy átlagos fogyasztó éves megtakarítása eléri a 100 ezer forintot. A rezsicsökkentésen túl a földgázár-szabályozás 2010 decemberében megvalósított átalakításának köszönhetően további 100 ezer forintos éves megtakarítás jelentkezett egy átlagos fogyasztónál 2010 elejéhez mérten. A kormány intézkedéseinek köszönhetően a fogyasztók az elmúlt években több mint ezermilliárd forintot takaríthattak meg.
A rezsicsökkentés eredményeképpen a magyar háztartások által fizetett energiaárak szintje európai összehasonlításban is jelentősen javult. A Magyar Energia Hivatal által közzétett statisztikai adatok alapján mára az Európai Unió fővárosai közül Budapesten a második legolcsóbb a földgáz és a villamos energia euróban kifejezett átlagára.
A rezsicsökkentésnek a korábban felhalmozott hátralékok alakulására is kedvező hatása volt. A lakosság 30 napon túli összes kintlévősége 95 milliárd forintról 75 milliárd forint alá, mintegy 26 százalékkal csökkent. A 30 napot meghaladó hátralékkal rendelkező villamosenergia-fogyasztók száma 837 ezerről 540 ezerre, a földgázfogyasztóké 548 ezerről 338 ezerre, a távhőfogyasztóké pedig 162 ezerről 126 ezerre csökkent. Úgy gondolom, ezek a számok karácsony előtt különösen meggyőzőek a magyar társadalom és az önök számára.
Külön is megköszönöm képviselőtársaim kitüntetett figyelmét. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi