DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Soha nehezebb helyzetet nem kívánok senkinek, se civileknek, se másoknak, mint hogy a jövő évben 60 százalékkal nagyobb forrásból kell hogy gazdálkodjanak, mint az idei esztendőben. Hiszen ön is nagyon jól tudja, hogy a tegnap elfogadott költségvetési törvény alapján az eddigi 3,3 milliárd forintról 5,4 milliárd forintra, tehát 2 milliárd 100 millió forinttal nő a Nemzeti Együttműködési Alap kerete. Tehát a civil szervezetek számára ennyivel nagyobb lehetőséget biztosít a jövő évi költségvetés, mint az idei. Azt mondhatjuk, hogy a civilek az egyik nyertesei a 2015. évi költségvetésnek. Hiszen jóval több programot tudnak megvalósítani, vagy jóval színesebb programot tudnak kínálni tagjaiknak és mindenki másnak.
Azt, hogy a nemzeti civil alapprogram korábbi rendszere megújításra szorult, szerintem képviselő úr is többször elmondta, akár a parlamenten kívül, akár a parlamenten belül is. Abban szerintem nem volt senki között vita különösebben, hogy azon a rendszeren változtatni kellett. Szintén nem volt jó az a rendszer, az a korábbi időszak, amikor még akár a Zuschlag János nevéhez köthető szervezeteken keresztül vittek ki közpénzeket úgy, hogy azokkal igazából nem számoltak el. És az sem helyes, hogy egyes, akár politikai csoportok, akár nyomásgyakorló csoportok civilnek mutatják magukat, de valójában álcivilek, és egyfajta fedőtevékenységként folytatnának csak civil tevékenységet, valójában politikai vagy gazdasági szándékuk van, amit eltitkolnak. Jobb, ha mindenki tiszta szándékkal, felemelt sisakrostéllyal áll oda.
De azt hiszem, ezek a törvénymódosítások azért kellettek, hogy a civil szervezeteknek szánt támogatásokat valójában a civilek kaphassák meg. Azt hiszem, ebben a tekintetben február 15-ig, a törvény szerinti határidőben, tehát teljes mértékben szabályosan az Országgyűlés által elfogadott törvényben rögzített határidők szerint ki fogják írni a pályázati felhívásokat. Sőt, a jelenlegi terveink szerint messze a törvényi határidő előtt már meg fognak ezek jelenni, csak 60 százalékkal több pénzért, mint az előző időszakban. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi