SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Folytassuk akkor a civilekkel meg az ő 1 százalékaikkal és a pályázati kiírásokkal, csak kicsit más szempontból. Ugye, 2010-ig működött a nemzeti civil alapprogram 2003-tól kezdve. Volt annak sok hibája nyilvánvalóan, viszont volt neki 7,8 milliárd forintja, amit civil szervezetek támogatására lehetett elosztani. Ezt a rendszert önök megszüntették. Ugye, kormányzati kétharmadot hoztak létre a korábban 90 százalékban meglévő civil kuratóriumok helyett, és ezt az összeget, ezt a 8 milliárd forintot pedig 3,2 milliárd forintra csökkentették. Miközben az elmúlt hónapokban vagy az elmúlt fél évben úgy általában a civilek ellen folytattak hadjáratot, civileket magukat úgy feltüntetve, mintha azok mind balliberális hazaárulók és a nemzet ellenségei lennének, elfeledkezve arról, hogy sok ezer, sok tízezer civil szervezet működik az élet számos területén.
Ezeknek a civil szervezeteknek a forrásait a tavalyi évben, amikor közeledtek a választások… - a Nemzeti Együttműködési Alap hirtelen meg tudta magát emberelni, és október végén ki tudta írni a működési, illetve programpályázatokat. Karácsonykor volt ezek beadási határideje, méghozzá azért egyébként, államtitkár úr, hogy a választásokig minden civil szervezetnek a pénzt ki lehessen osztani. Ahhoz képest most ott vagyunk 2014-ben, hogy a pályázatokat nemhogy nem írták ki októberben, és nemhogy most van a beadási határideje, de a pályázatok kiírására sem került sor. Erre persze lehet azt mondani, hogy azért nem, mert tegnap fogadtuk el a költségvetést. Csak ha tegnap fogadtuk el a költségvetését, és azért nem lehetett kiírni ezeket a pályázatokat, akkor miért lehetett ezeket a pályázatokat kiírni az előző évben?
Arról nem is beszélve, hogy a civil szervezetek amiatt is nagyon súlyos helyzetben vannak, mert több ezer civil szervezet alapító, újraalapító okiratán ücsörögnek a bíróságok több hónapja, és az 1 százalékos felajánlásaikhoz azok a szervezetek addig nem juthatnak hozzá. Tehát többszörösen nehéz helyzetbe kerülnek ezek a civil szervezetek a következő fél év folyamán. (Az elnök csenget.)
Miért van ez a helyzet, és mit kívánnak tenni ennek orvoslására? Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi