L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a Miniszterelnökségnek föltett kérdését. Ha a címben szereplő kérdésre - hogy urizálás-e a vidéki Magyarország legszebb épületeinek, évtizedek óta pusztuló nemzeti értékeinknek az oly réges-régen várt megmentése - válaszolok, akkor nagyon rövid választ tudok adni: nem, tisztelt képviselő úr, nem az.
Ahogyan ön aztán később a kérdésében elmondott gondolataiban is kifejtette, valójában egy rendkívül fontos hiánypótló munkáról van szó, amely a vidéki Magyarország gazdasági és kulturális felemelkedésének is záloga: munkahelyeket teremt, megbízásokat ad restaurátoroknak, építőipari cégeknek, kiváló mérnököknek.
Tisztelt Képviselőtársam! Nagyon fontos, hogy a nemzeti kastélyprogram keretében olyan módon találjuk meg a hasznos funkciót az intézményeink számára, ami egyébként a tartós fenntartást szolgálja. Egyedi elképzelésünk van minden egyes olyan kastély esetében, amely ebbe a programba bekerült. Jelenleg a Forster Központban húsz kutató dolgozik a feladat tudományos megalapozásán. 2015. március végéig el is készülünk azzal a részletes koncepcióval, amely a kormány által elfogadott terv kibontását tartalmazza. Ön, képviselő úr, azt kell mondanom, kivételesen szerencsés, hiszen az ön választókörzete négy fontos műemlékkel is szerepel a nemzeti kastélyprogramban: a lovasberényi Cziráky-kastély, a váli Ürményi-kastély és emellett az a két kastély, amelynek a sorsára is rákérdezett.
A csákvári Esterházy-kastély valóban kiemelkedő értékű épület, az egyik legnagyobb magyar kastély, amelynek megfelelő hasznosítása óriási feladat. Jelenleg kórház működik benne. A kórházi funkció kiváltása, amennyiben a kórház részéről ez célként megfogalmazódik, megoldható lesz, meg fogjuk találni annak pótlásához az érintettek megelégedésére szolgáló legjobb megoldást úgy, hogy egyébként nemhogy munkahelyek szűnnének meg, hanem újabb munkahelyek fognak keletkezni. A bicskei Batthyány-kastély kertjében pedig a jelenleg folyó európai uniós felújítást fogjuk befejezni, és utána az épület felújítása is folytatódni fog.
Köszönöm szépen, képviselő úr, a kérdését és a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi