KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Én élvezem az ülést.
Miközben más ágazatokban is - volt már egy ilyen szóváltásunk államtitkár úrral ebben a kérdésben - viszonylagosan voltak béremelések, a szociális szférában egyáltalán nem volt, sőt, hogyha végignézzük a jelenlegi béreket, akkor azt kell megállapítanunk, hogy utoljára hat évvel ezelőtt volt viszonylagos bérrendezés. Államtitkár úr ebben a szóváltásban kitért arra, hogy ebben az évben is volt egy béremelés, és ez éppen Soltész államtitkár úr idejére esik. Hát, szeretném elmondani önnek, államtitkár úr, nem volt béremelés a szociális ágazatban, ugyanis ez a bérkiegészítés, amelyet az ágazati dolgozók kaptak, nem becsülöm le ennek a mértékét, de mégsem bérfejlesztés, ugyanis egy bérkiegészítés bármikor elvehető, bármikor felfüggeszthető a folyósítása, és bármikor csökkenthető annak a mértéke.
Tavasszal a miniszter úr a meghallgatásán a következőt mondta: „Leültünk a szociális kerekasztalhoz, és egy szociális életpályát indítottunk el.” Én ezt természetesen értem, csak én azt gondolom, hogy a szociális életpályából nem lehet kenyeret venni; nem lehet kenyeret venni a szociális területen dolgozó embereknek. Amikor nemzetközi konferenciákon megkérdezik tőlünk a külföldi kollégák, hogy mennyi a fizetésük, és mi ezt megmondjuk, akkor azt hiszik, hogy heti bérről van szó, és nem havi fizetésről. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)
(Földi Lászlót a jegyzői székben
Gelencsér Attila váltja fel.)
A nyár folyamán kérdést intéztünk a tárcához, és a kérdésre adott válaszban a következőket juttatta el hozzánk a szociális tárca.
Az egyeztetések legfőbb célja, hogy a szociális területen foglalkoztatottak bére, munkafeltételei és társadalmi megítélése pozitív irányba mozduljon el, ezért létrehozták a bérpótlékkal, az előmenetellel és a juttatásokkal foglalkozó alcsoportot. Én értem, hogy mindig hoznak létre valamilyen bizottságot, csak én azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy ha valamit a kormány nem akar megoldani, akkor valamilyen bizottságot biztosan létre fognak hozni. (Zaj.)
Ha van pénz stadionokra, akkor legyen pénz a szociális szféra (Az elnök csenget.) bérfejlesztésére is! (Közbeszólások az MSZP soraiból: Úgy van!) Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi