KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön a benyújtott interpellációjának első mondatában a következőket mondja: „A Jobbik üdvözli és támogatja a vagyonvédelmi szolgáltatások tekintetében bevezetett minimális rezsióradíj bevezetését. Úgy gondoljuk, hogy az általunk már régóta szorgalmazott intézkedés az első fontos lépés megtételét jelzi a vagyonvédelmi szakma helyzetének javításában.” Tehát ez az, amit benyújtott, és ezzel válaszolok a kérdésének első részére.
Ami pedig a többit illeti, a vagyonvédelmi ágazat kifehérítését, a következőkről szeretném tájékoztatni tisztelettel a képviselő urat. A munkaügyi hatóság kiemelt ellenőrzési területei közé tartozik a személy- és vagyonvédelmi ágazat. A munkaügyi ellenőrzések, az ágazatban működő munkáltatók és munkavállalók jelentős részét érintik rendszeresen.
A visszaélések visszaszorítása érdekében a hatóságoknak lehetőségük van a fővállalkozó vizsgálatára a munkaügyi ellenőrzés során. A fővállalkozói felelősség szabályai szerint ugyanis a ténylegesen fellelhető jogsértő munkáltató kerül szankcionálásra. A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet szabályozó törvény 2012-es módosítását követően a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás további vállalkozással csak a feladat ellátására eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést, és a vállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval már nem szerződhet.
Úgy gondolom, ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest. Bár ez a rendelkezés nem zárja ki, hogy egy fővállalkozó egyszerre több alvállalkozót is igénybe vegyen, ezek mindegyikének a fővállalkozóval kell szerződést kötniük, és a tevékenységük nem képezhet láncolatot.
A szerződés teljesítéséhez igénybe vett alvállalkozó egyéni vállalkozót sem vehet igénybe alvállalkozóként; a szerződés teljesítéséhez kizárólag munkaviszonyban álló személy- és vagyonőröket foglalkoztathat. A szabályozás módosítása sokat egyszerűsített az ellenőrzési feladatokon, és ennek eredményeként az eddigi tapasztalatok szerint megszűntek a végtelen hosszú alvállalkozói láncolatok. Ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest.
A tevékenység folytatásának feltételeit és azok érvényesülésének ellenőrzését a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól és annak végrehajtásáról rendelkező jogszabályok határozzák meg. Ezek részletesen tartalmazzák a személy- és vagyonvédelmi, magánnyomozói tevékenység megkezdésének, folytatásának, ellenőrzésének, az esetleges jogsértések szankcionálásának részletszabályozásait.
Tisztelt Képviselő Úr! Az e jogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységek hatósági ellenőrzését jelenleg a rendőrség, a NAV és a munkaügyi hatóságok végzik. Ebből fakadóan a személy- és vagyonvédelmi, magánnyomozói tevékenységet végzők szoros, különböző szempontrendszerű ellenőrzésnek vannak kitéve annak érdekében, hogy biztosítsák a munkavállalók alapvető garanciális jogainak minél szélesebb körű érvényesülését.
Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy erre tekintettel a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi