DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sokan ismerhetik már azt az örvendetes tényt, hogy a tavalyi évben 91 500 gyermek született, ami több, mint az elmúlt öt évben bármikor, és legutóbb 30 éve, 1985-ben született Magyarországon ennyi gyermek, mint 2014-ben. (Dúró Dóra közbeszól.) Azt hiszem, ez egy örvendetes hír, és ha így folytatjuk tovább, akkor Magyarország nagyon jó úton halad. (Novák Előd: A nemzethalál felé!) Az elmúlt négy évben a házasságkötések száma is 10 százalékkal emelkedett, miközben korábban csökkent ez az arány.
Tehát nemcsak hogy javítani tudott, hanem már előjelet is tudott fordítani a kormányzat a családalapítások terén. Bízunk benne, hogy ez a gyermekek felneveléséhez a leginkább jó közegként fog szolgálni a következő évben. Arról is szólnom kell, hogy a népességfogyásnak az üteme 2010 óta mintegy 2 százalékkal mérséklődött, korábban erre sem nagyon volt példa. Rövid, átmeneti ilyen változások voltak, ismerjük a Bokros-csomagnak az erre gyakorolt negatív hatásait, de most ezeket valamelyest sikerült javítania a kormánynak.
Ezt nyilvánvalóan komoly kormányzati intézkedések alapozták meg, ilyen a gyed extra vagy a munkahelyvédelmi akcióterv, de fontos az is, hogy a Fidesz-KDNP támogatásával elfogadta a kormány a költségvetést és az adótörvényeket, amelyek révén négy év alatt megkétszerezzük a kétgyermekes családok adókedvezményét. Ez csak a következő évben, a Fidesz-KDNP által megszavazott törvények nyomán 350 ezer kétgyermekes családnak jelent kedvezményt, és 15 milliárd forinttal több marad a kétgyermekes családok zsebében. Hogyha megnézzük a teljes szja-rendszert, az egykulcsos, családi típusú adózási rendszert, amely 3600 milliárd forintot hagy az embereknél, akkor ebből a családi adókedvezményben 1300 milliárd forint marad a családoknál.
Ahogy a képviselő asszony is említette, az előző időszakban a gyermekvállalás sokszor egyet jelentett a szegénység vállalásával. Ez morálisan elfogadhatatlan, éppen ezért hoztuk meg ezeket és még további intézkedéseket, amelyek ezt az igazságtalanságot kiküszöbölik, és a gyermekvállalást ösztönzik. Köszönöm szépen.
(Hegedűs Lorántnét a jegyzői székben Mirkóczki Ádám váltja fel.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi