FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Köszönjük a támogatást, hiszen szakmailag mindenki tudja, hogy miről van szó, akkor is, ha végül a szakmaiság átfordul politikába, ezek szerint az MSZP-nél is valami tartózkodásfélébe menekülnek ki. (Gőgös Zoltán: Nem menekülünk!) Nem gond, a gazdák mégiscsak tudják, hogy az ő érdekükben történt meg ez a benyújtás. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy technikai jelleggel miért egyéni képviselői indítvány, netán az időpont, amit Magyar Zoltán is jelzett, hogy jobb lett volna, hogyha hamarabb benyújtásra kerül. Persze, minden jobb lett volna, a legjobb az lett volna, hogyha a privatizáció nem úgy zárul le, hogy osztatlan közösöket osztanak ki rohamtempóban az akkor kormányon lévők, és akkor nincs ilyen gondunk. (Gőgös Zoltán közbeszól.) És engedjék meg, hogy hadd kanyarodjak ide vissza, mert azt lehet ugyan most kérni a jelenlegi kormánytól, hogy azonnal oldjuk meg a több mint 1 millió hektár osztatlan közös tulajdont, de szocialista képviselőtársaimnak 8, bocsánat, 12 éven keresztül, három cikluson keresztül lett volna alkalmuk.
(20.20)
Egyetlenegyszer sem nyúltak hozzá. Ennek persze meg volt az oka, beszéljünk erről is őszintén. Mi? Az, hogy a téeszek, amelyek közben átalakultak kft.-vé és részvénytársasággá, nagyon nagy előszeretettel bérelték ki azokat az osztatlan közös tulajdonokat, amelyekben a tulajdonosok nem tudtak hirtelen mit kezdeni a földjükkel, majd később, a kétezres évek kezdetén már tudtak volna mit kezdeni a földterületekkel az egyes tulajdonosok, ekkor viszont nem akarták az osztatlan közös rendszerét megváltoztatni, hiszen azoknak a már kft.-knek és részvénytársaságoknak nagyon jól jött, hogy az osztatlan közös tulajdonban a tulajdonosok nem tudták a saját területüket művelni, és kénytelenek voltak néha többségi akarattal elfogadni, hogy akkor adjuk bérbe, mert nem tudunk megegyezni abban, mi tulajdonosok, hogy hogyan osszuk fel az osztatlan közös tulajdon rendszerét. Ezzel az ügy szépen el lett odázva, nem lett megoldva.
Igen, mi tettünk arra ígéretet, hogy ennek vége. Látjuk, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődésének egyik gátja lehet az osztatlan közös tulajdonok helyzete. Ha ezt nem oldjuk meg, akkor egyrészt nem teszünk eleget a tulajdonhoz való jog alapvető kérdésében ahhoz, hogy én használhassam azt, ami az enyém. Az elmúlt években elsősorban a Nyugat-Dunántúlon indítottuk el az osztatlan közös tulajdonok szétírását. Ott egy egész sikeres programon vagyunk túl. Nem véletlen, hogy ott indítottuk, hiszen ezeken a területeken volt a legérzékenyebb a föld iránti éhség - ezt a szót nyugodtan használhatom -, különös tekintettel az időközben megjelent határon túli, azaz osztrák, olasz és holland gazdálkodókra.
De Gőgös Zoltán pontosan tudja, aki most kritizálta is ezt, hogy jelenleg folyik az a program, amelyben minden megyében két kijelölt járásban az osztatlan közös tulajdonok szétírása folyik. Kormány még soha ennyi pénzt, energiát és eszközrendszert nem állított hadrendbe annak érdekében, hogy az osztatlan közös tulajdonokat feloldjuk. Mivel Gőgös Zoltán államtitkár is volt a szocialista kormányzás idején, pontosan tudja, hogy ennek nagyon komoly előkészületi rendszere, igénye van, kezdve az ortofo-tórendszerrel, amiket csak bizonyos évszakokban lehet tökéletesen fényképezni. Tehát eleve csak azokon a területeken, azokban a járásokban lehetett megindítani az osztatlan közösök szétírását, ami jelenleg folyik, ahol ez a fényképezési rendszer már rendelkezésünkre áll. Ezt nem lehet vaktában elindítani 1 millió 200 ezer hektár földterületen, amely sajnos ma osztatlan közös tulajdonban van.
De mint említettem, egyetlen kormány sem állított hadrendbe ilyen eszközállományt és pénzállományt azért, hogy az osztatlan közös rendszerét megszüntessük. Tehát ebben teljesen egyetértünk. Szinte egy mellékszála, egy könnyítése az általam és a Vécsey László által benyújtott indítvány, hogy az osztatlan közösökben fennálló folyamatos vitákat mégiscsak egyszerűsítsük le, és fogadja be az eljáró államigazgatási szerv, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a különféle használati jogcímek esetét, és ezzel leegyszerűsítsük az egymás közötti cserét, és tudjuk pontosan, hogy milyen életszerű helyzetek szoktak előadódni a gazdák között, amit nem tudunk hirtelen átvezetni a földhivatali rendszeren. Tehát a földhasználat jogosultságát eddig nem fogadta el ilyen egyértelműen az MVH.
Mindezekkel együtt a vitát már többször lefolytattuk. Én az osztatlan közös kritikájára külön szerettem volna utalni, és visszautasítani azt, hogy nem tettünk semmit az ígéretünkhöz híven; így mondta Gőgös Zoltán. Szerettem volna bizonyítani, hogy ez nem igaz, mert ennyit még egyetlenegy kormány sem tett, és ennek láthatóan lesz eredménye, mert halad a program.
Megjegyzem, hogy a Nemzeti Agrárkamara és a Földművelésügyi Minisztérium értesítette a falugazdászokat, hogy ez a törvény várhatóan elfogadásra fog kerülni. Tehát amely gazdálkodók még menet közben, az igénylési időszakban jelezték, hogy ilyen problematikus területeik vannak, és arra lehet-e igényelni, vagy mi legyen vele, vagy egyáltalán ne is igényeljen, mert után tiltott jogcímű igénylésnek fogja minősíteni az MVH, ekkor viszont büntetéssel számolhat a gazda, nos, ezeket a gazdálkodókat a falugazdász, legalábbis az, aki becsületesen végzi a munkáját - bízzunk benne, hogy nagy többségében ez így is van -, tájékoztatta ezeket a gazdálkodókat, hogy tessék nyugodtan beadni, mert ezeken és ezeken a jogcímeken, amiken eddig nem lehetett igénylést tenni, egy jogszabályi módosítás következtében még az idei évben ezeket a jogcímet be fogja fogadni a rendszer. Tehát felkészítettük a végrehajtó apparátust is, hogy a gazdákat ebben kiértesítse.
Így talán csökkentjük azt az egyébként jogosnak ítélt veszteséget, hogy az Európai Unió földalapú támogatásainak egy részét jogcím hiányában egyes gazdálkodók nem tudták leigényelni. Lehet, hogy nem mindenkihez jutott el az információ, mi ezt nem állítjuk, de az idei évben ez már nagy előrelépés, jövőre pedig ezzel az igénylési lehetőséggel már egyértelműen mindenki élhet.
Köszönöm szépen mindazoknak, akik jelezték, hogy támogatni fogják a törvényjavaslatunkat. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi