DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a Törvényalkotási bizottság elődadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton értesítem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2015. június 18-i ülésén megtárgyalta az emissziókereskedelmi rendszer magyar államot megillető kvótabevételének megosztási és célzott felhasználási szabályainak módosításáról szóló T/4819. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/ 2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 7 nem ellenében összegző módosító javaslatot és összegző jelentést fogadott el.
A hatályos költségvetési rendelkezések szerint az államháztartásért felelős miniszter, továbbá az energiapolitikáért felelős miniszter az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény által létrehozott légiközlekedési kibocsátási egységek 50-50 százalékáig, létesítményeket megillető kibocsátási egységek értékesítéséből pénzforgalmilag teljesült bevétel 25-25 százalékáig vállalhat kötelezettséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei közösségen belüli kereskedelmi rendszerének létrehozásáról, és a 96/61/EK tanácsi irányelv módosításáról szóló 2003/87/EK irányelv 10. cikkében rögzített egy vagy több cél megvalósítása érdekében a gazdasági zöldítési rendszerben, valamint zöldgazdaság-finanszírozási rendszerben.
Ugyancsak a költségvetési törvény szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye és annak kiotói jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény alapján létrehozott kiotói egységek átruházásából befolyt bevétel 50-50 százalékával az államháztartásért felelős miniszter, valamint az energiapolitikáért felelős miniszter jogosult dönteni a 2003/87/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 10. cikkelyében rögzített egy vagy több cél megvalósulása érdekében.
A kvótabevételek felhasználási célzatát meghatározó, költségvetési törvény szerint is hivatkozott két ágazati törvény jelenleg nem koherens a költségvetési rendelkezésekkel, ezért szükséges az ágazati szabályozás megfeleltetése a költségvetési szabályozásnak. A kiigazítás egyben jelenti a felhasználási célok pontos meghatározását az ágazati szintű miniszteri rendeletekben.
A törvényjavaslatban tett egyéb módosító rendelkezések a nemzetközi és uniós kötelezettségvállalásokkal összefüggésben rögzítik a klímapolitikában hatás- és feladatkörrel rendelkező miniszterek hatáskörét. E körben kerül rendezésre az energiapolitikáért felelős miniszter felelősségébe tartozó, nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összefüggésben ellátandó feladatok törvényi szintű rögzítése. A törvényjavaslat mindezek mellett egyéb kiigazításokat is eszközöl az uniós és nemzetközi jogi normáknak, megállapodásoknak való pontos megfeleltetés érdekében.
Kérem szíves támogatásukat a T/4819. számú törvényjavaslat vonatkozásában. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi