HISZÉKENY DEZSŐ,

Full text search

HISZÉKENY DEZSŐ,
HISZÉKENY DEZSŐ, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy vita nem alakult ki a Törvényalkotási bizottság ülésén, kisebbségi vélemény is egy hangzott el, egy rövid vélemény, így valószínűleg én sem leszek túl hosszú.
Ami a Törvényalkotási bizottság ülésén megfogalmazódott, az emissziókereskedelmi rendszer magyar államot megillető kvótabevételeinek megosztásával, felhasználásának szabályozásával kapcsolatban, az a következő volt.
Megfogalmazódott az, hogy az elmúlt időszakban a korábbi szabályozókhoz igazodóan egy olyan gyakorlat alakult ki, amely, ha egy tízéves távlatot tekintünk, akkor a lakosság számára is jól hasznosítható és érzékelhető felhasználását tette ennek a kvótának lehetővé, míg az elmúlt öt évben ez jelentős mértékben megváltozott. Úgy volt érzékelhető ez, hogy egy elhibázott kvótapolitikának voltunk a tanúi, ami azt jelentette, hogy amikor a kvóták jó áron értékesíthetők lettek volna, és erre igény is jelentkezett, akkor ezzel a lehetőséggel nem éltünk. Amikor ezek gyakorlatilag a piacon úgy jelentek meg, hogy rendkívül alacsony áron voltak ezek értékesíthetők, akkor szerettük volna ezt értékesíteni, akkor meg nyilván ez már nem ér annyit.
Ez azt jelenti, hogy ha azt vizsgáljuk, hogy ez ezeknek a szabályoknak a megváltozása az elkövetkezendő időszakban milyen irányt mutat, akkor ez nagyon jól érzékelhető, és ha jól emlékszem, akkor a jogszabálytervezet 4. §-ában írja ezt le, hogy az eddigitől olyan eltérő gyakorlatot kíván folytatni, hogy a nemzetközi klímafinanszírozás vállalási forrásává teszi ezt a kvótaösszeget, ami egyrészt jelentősen lecsökkent az elmúlt időszakban, másrészt ez egy teljesen új gyakorlat. A korábbi időszakban ezen kvóták felhasználását a panelprogramra fordítottuk. Erre mondtam azt, hogy a korábbi időszakban ez egy nagyon jól érzékelhető, a lakosság számára is értékelhető felhasználása volt ennek a kvótának. Ha jól emlékszem, közel 90 ezer lakás újult meg ebből. Ma meg, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni - és az elején azt ígértem, hogy nem leszek túl hosszú, hiszen valóban a TAB-ülésen sem volt túl hosszú ez a kérdéskör -, akkor azt tudom mondani, hogy amiből eddig panelépületeket korszerűsítettek, abból most tagdíjat fogunk fizetni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi