DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A múlt héten szintén azonnali kérdéssel fordultam a szaktárcához a meggy felvásárlási árával kapcsolatosan. Tudja, ez az a probléma, amely Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megyében rendkívül feszíti most a gazdák helyzetét, hiszen a meggy felvásárlási ára 60 forint kilónkénti ár körül mozog, ami sajnos szinte a szedés költségét fedezi csak, hiszen a szedés durván olyan 50 forintos költséget jelent kilónkénti árban.
Sajnos a múlt héten a szaktárca válasza, mondjuk úgy, hogy nem volt kielégítő, hiszen akkor önök azt mondták, hogy az egyutas felvásárlás miatt - hiszen csak a német piacra termelünk - nem tudják a meggytermelő gazdákat segíteni. Miniszter úr, a meggytermelő gazdák várják a szaktárca és természetesen a kormány segítségét a meggy felvásárlási árával kapcsolatosan, és most oda jutottak el a meggytermelő gazdák, hogy azok a tészek, amelyek próbálják egyébként a meggytermelőket is összefogni, arra hívták fel a tagjaik figyelmét, és arra kérik őket, hogy ne takarítsák be a meggyet, ne adják el ilyen alacsony felvásárlási áron, 100 forint alatti áron. Még egyszer mondom, csak a szedés költségét fedezi a jelenlegi felvásárlási ár, ehhez egyébként a művelés költsége még jönne pluszban, és hogy még valami haszon is realizálódjon, ezért száz forint alatti ár szinte elfogadhatatlan a gazdák számára. Félő, hogy ez még inkább azt a hullámot fogja majd generálni, hogy még több meggyest, még több meggyültetvényt számolnak fel a gazdák, még több fát fognak kihúzni, mert így ez nemhogy nem rentábilis, hanem ráfizetés a gazdák részére.
Miniszter úr, a gazdák várják az önök érdemi segítségét. A gazdák várják, hogy a szaktárca melléjük álljon, és a gazdák természetesen azt várják, hogy a kormány megoldja valahogy ezt a problémát, segítsen nekik, akár még úgy is, ahogyan a tavalyi évben önök a termelők helyett a feldolgozókat támogatták, az talán egy helyes út lett volna, csak sajnos ez nem jutott el a termelőkhöz.
Tehát még egyszer kérdezném miniszter urat: mit tesznek a gazdák érdekében? Remélem, elhallatszik a hangjuk a miniszteri dolgozószobába. Én azért próbálkoztam ezzel az ismételt azonnali kérdéssel, hogy talán így még jobban rá tudunk világítani a problémára, és talán most már érdemi választ tudunk kapni. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)
(15.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi