DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, elég nehéz helyzetben volt 2010-ben az Országos Mentőszolgálat is. Az ott dolgozó emberek emberfeletti terheléséről, a munka nehézségeiről szerintem mindnyájan meg vagyunk győződve, mindannyian tudjuk, hogy amikor rászorult emberek, balesetet szenvedett emberek a mentősök kezébe kerülnek, akkor az életük is múlhat azon, hogy mennyire jól felszerelt a mentőszolgálat, mennyire vannak megfizetve az ott dolgozók, és nem keresnek más munkahelyet maguknak, hanem ott maradnak a jól képzett szakemberek a mentőszolgálatnál, és mennyire jól felszereltek a mentőautók, a mentőállomások, hogy ellássák a betegeket. Ez rendkívül fontos feladata az országnak, és rendkívül nagy áldozatvállalást igényel az ott dolgozó emberektől is. Ezért volt fontos ennek a kormányzatnak, hogy az elmúlt öt évben érezhető mértékben emelje a mentőszolgálat költségvetési támogatását.
Honnan indultunk 2010-ben? 23,4 milliárd forint volt a mentőszolgálat támogatása, most pedig úgy állunk, hogy míg 2014-ben 32 milliárdra nőtt, ez most, az elfogadandó költségvetésben már 36 milliárd forint. Öt év alatt tehát 23 milliárdról 36 milliárd forintra nőtt az a pénzmennyiség, amiből a mentőszolgálat gazdálkodhat. Bárhogy is számoljuk, ez 50 százalékos emelkedést jelent öt év alatt a mentőszolgálatnál. Volt is mit pótolni, hiszen eléggé nehéz viszonyokat hagytak ott az előző kormányzatnak főleg a liberális tagjai. Bízunk benne, hogy ez a működési többlet, amelyik a mentőszolgálatban dolgozóknak átlagosan 40 ezer forintos béremelkedést is jelentett, ott tudott tartani sok jó szakembert. Ezt a munkát folytatni szeretnénk. A jövő évben esedékes egészségügyi béremelés 12,8 milliárd forintjából a mentőknél dolgozóknak is fog jutni, ezért bízunk benne, hogy ott is többen érzik jövőre, hogy valamennyivel többet tudnak keresni, de átlagban 40 ezer forint már az előző öt évben is megvalósult. Ez a humán része, az emberi része a mentőszolgálatnak.
A másik pedig, ami nagyon fontos - ahogy ön is mondta -, a mentőállomások felszereltsége, valamint a mentőautók száma és jó felszereltsége. A TIOP 2.2.1. „sürgősségi ellátás fejlesztése, mentés” projekt keretében 11 milliárd forintos fejlesztési projektet indítottunk a mentőszolgálatoknál, pontosan az infrastruktúra javítására. Huszonkét új mentőállomás épült és épül Magyarországon. Bízunk benne, hogy ezek az építési munkák októberre véget érnek. S emellett hatvan, már meglévő mentőállomást korszerűsítettünk, hiszen az ott lévő állapotok adott esetben nem voltak megfelelőek a magas szintű mentéshez. Ezeknek a helyszíneknek a kiválasztásánál az volt a célunk, hogy az ország 90 százalékán 15 percen belül megérkezzen a mentőautó. Ezeket a célokat szolgálja, hogy az optimális lefedettséget érjék el a mentőállomások, ahonnan el tudnak indulni a mentőautók. Ez a munka, ez a fejlesztés, ez a felújítás és építés ütemezetten halad, és 2015 októberéig be is fejeződhetnek a munkálatok a pillanatnyi állás szerint. Ehhez természetesen a helyi önkormányzatokkal a kölcsönös együttműködés is jól megtörtént az építési engedélyek és mások terén.
Ebben a projektben összesen 178 mentőgép-kocsit, illetőleg esetkocsit szereztünk be. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett B típusú teljesen felszerelt mentőautók közül kettő jut minden állomásra.
(15.00)
Tehát az új átadott állomásokra is kettő új mentőautót tudunk beállítani. 2010 óta 300-nál is több mentőautó állt forgalomba a Fidesz-KDNP-kormány költségvetési támogatásaiból. Itt az előbb már ismertettem ezeket az arányokat, rekordot is döntöttünk az egy év alatt üzembe helyezett mentőautók számának tekintetében.
Ezen év elején 500 millió forintból 21 mentőautó, majd a második ütemben 32 mentőautó áll hadrendbe, 770 millió forint értékben. Ezen túlmenően a jövő évi költségvetés is 2 milliárd forintot tartalmaz a gépjárműállomány javítására. A modern elektronikus mentésirányítási rendszer 500 millió forintos támogatást kapott, az orvostechnikai eszközökkel is igyekeztünk felszerelni a mentőket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), éppen ezért bízunk benne, hogy a cél, amit mondtam, a 15 percen belül kiérkező mentőautó…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi