DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazából azt az álláspontot tudom a záróvitában is megismételni, amit a Törvényalkotási bizottság előtt is és már korábbi plenáris ülésen is megtettünk. Nagyon sajnálom, hogy a kormányzó párt részéről nem kerül sor felszólalásra, nem kapjuk meg a feltett kérdéseinkre a választ.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy azok a javaslatok, amelyek a törvényjavaslatban szerepelnek és a brókerkárosultakat segítik, illetve a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzési hatékonyságát növelik, ezek támogathatók. De az, hogy a Magyar Nemzeti Bank csak akkor vonható felelősségre, ha valamilyen közigazgatási határozatot hoz közigazgatási jogkörben okozott kárért, és ezt a határozatot valaki megtámadja, és a bíróság a határozatról kimondja, hogy jogszabálysértő, akkor lehet csak perelni a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ezzel a tevékenységével okozott kár tekintetében állja a felelősséget, és fizesse meg a kárt. A törvényjavaslat a mulasztással elkövetett károkozás lehetőségét szinte kizárja a jogszabályban, úgymond felelőtlenné teszi a Magyar Nemzeti Bankot.
Nem lehet támogatni egy olyan javaslatot, amely a Magyar Nemzeti Bank eljárási jogkörét szélesíti, úgymond mintegy nyomozó hatósággá teheti a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szervét, emellett pedig, ha hibázik vagy mulaszt ezen tevékenysége során, akkor nem vonható felelősségre. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy tegyen azért a kormányzó többség, tegyen azért a kormány, hogy végre lehessen felügyelőbizottsága a Magyar Nemzeti Banknak.
Kár arra hivatkozni, hogy az ellenzék nem tud megegyezni, hogy ki legyen az ellenzéki felügyelőbizottsági tag. Hozzák be a jogszabályt, és természetesen lesz jelöltállítás, de azért az sem egy demokratikus hozzáállás, hogy teljesen eltérő álláspontú ellenzéki pártokat kényszerítenek alkura ezzel kapcsolatban, és erre hivatkozva nem állítják fel a felügyelőbizottságot, amelyre álláspontunk szerint nagyon nagy szükség van. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi