DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar gázszektorban szabadpiaci modell működik. Az engedélyesek tevékenységüket a földgázágazati jogszabályok és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által kiadott működési engedély szerint kötelesek folytatni. E kereteken belül a társaságok saját üzleti döntésük szerint köthetnek szerződéseket akár a felhasználókkal, akár más kereskedőkkel. (Dr. Józsa István: Állami cég!)
A földgázbiztonsági készletezésről szóló törvény 2006-ban a folyamatosan emelkedő gázfogyasztási trendek mellett 1200 millió köbméterben rögzítette a biztonsági földgáz mértékét. Tekintettel arra, hogy a következő években elsősorban a gazdasági válság hatására a magyarországi belföldi földgázfogyasztás jelentősen, közel kétharmadára visszaesett, indokolttá vált a biztonsági készletszint csökkentése. Az Országgyűlés felhatalmazta az energiapolitikáért felelős minisztert a földgázbiztonsági készlet indokolt mértékének, valamint a készlet visszapótlásához tartozó határkeresztező kapacitások meghatározására. Ennek megfelelően majd az évek során alkalmazzuk a földgázbiztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és a visszapótlásról szóló rendeletet. A rendelet alapján az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók, a távfűtésben részesülő fogyasztók és a közintézményi fogyasztók ellátásbiztonsága, valamint a távhőszolgáltatás versenyképességének megőrzése érdekében a biztonsági földgázkészletből a jogszabályban meghatározott kedvezményezettek részére meghatározott mértékű földgázkészlet került értékesítésre.
Figyelemmel arra, hogy a rendelet értelmében a megvásárolt földgázkészleteket betárolással vissza kellett volna pótolni, a kedvezményezettek jogosulttá váltak az osztrák vagy ukrán határkeresztező vezetékek betáplálási pontján a visszapótlás végrehajthatósága érdekében kapacitást lekötni. A rendelet értelmében két kereskedő volt jogosult a biztonsági készletből felszabadított földgáz megvásárlására, és azt a rendeletben meghatározott célokra felhasználni.
(13.40)
Mint ahogy azt már többször is elmondtuk, az MVM Partner Zrt. a felszabadított készletmennyiséget transzparens módon, a rendeletben meghatározott célokra használta fel. Az MVM Partner a megvásárolt stratégiai tároló földgázkészletét a rendeletben meghatározott célokra nyílt ajánlat formájában ajánlotta fel közvetlenül a felhasználóknak, valamint közvetett módon az azokat ellátó kereskedőknek. A pályáztatás végeredményeként több magyarországi földgázkereskedő is vásárolni tudott a felszabadított földgázkészletből, és valamennyi kereskedő vállalta a megkötött szerződésben, hogy a megvásárolt földgázt a rendeletben meghatározott célokra értékesíti.
Az MVM tájékoztatása szerint a lekötött, de ki nem használt kapacitásokat a 2011-től 2014-ig tartó gázévekre felajánlotta hasznosításra. Az MVM Partner Zrt. a mindenkori irányadó jogszabályoknak, a társaság belső szabályainak megfelelően járt el. Mind a három gázévben úgynevezett megszakítható kapacitásokat értékesített a MET-nek azért, hogy az MVM Partner Zrt. a visszapótlási kötelezettségének bármikor meg tudjon felelni. Az MVM Partner által kötött szerződésekkel összefüggésben nincs tudomásunk az uniós jogba ütköző konstrukcióról. A MET az MVM Partnertől ugyanazon az áron vásárolt, mint bármelyik más aukciónyertes szereplő. Tekintettel arra, hogy a felhasználás nem növekedett, ezért a visszapótlásra eddig nem volt szükség.
Ha pedig már szóba hozta a rezsicsökkentést, képviselő úr, 2010 előtt a magyar fogyasztó az egyik legmagasabb árat fizette Európában, ma pedig az egyik legkevesebbet. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Ennyit a tényekről. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi