KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném leszögezni, hogy a kormány nem vitatkozik, hanem cselekszik. Az elmúlt heti kormányülésen világosan döntést hozott ebben a nagyon fontos kérdésben. Az Európai Unió legnagyobb problémája ma mindenki előtt világos: az Európai Unió legnagyobb problémája az illegális migráció elleni küzdelem. Az is látszik, hogy az Unió jelenleg még nem tudott határozott és hatékony választ adni erre a nagyon fontos kérdésre.
A számok azt bizonyítják, és ezt az elmúlt héten kedden Luxemburgban tartott uniós belügyminiszteri tanácskozás is elismerte, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország érintett a leginkább az illegális migráció kérdéskörében, ha a lakosságszámot vagy bruttó hazai nemzeti terméket vesszük alapul. Tehát Magyarország a leginkább érintett, de szeretném leszögezni itt, a tisztelt Országgyűlés előtt, hogy a kormány, Magyarország kormánya elkötelezett a magyar emberek és Magyarország biztonsága érdekében, és ennek érdekében minden szükséges intézkedést megtesz. Erről világos döntés született az elmúlt heti kormányülésen.
A belügyminiszter úr ezen a héten, az e heti kormányülésen tesz jelentést, előterjesztést a megteendő konkrét intézkedésekről ebben a nagyon fontos kérdésben. Ehhez még hozzátartozik az, amiről most szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy az elmúlt hétvégén drámai helyzet alakult ki a magyar-szerb határon.
Az elmúlt 72 órában tiltott határátlépés miatt összesen 1943 fő érkezett Magyarországra törvénysértő módon, illegális módon, ebből a magyar-szerb határon 1817 fő: 757 fő afgán; 7 fő albán; 62 fő bangladesi; 1 fő egyiptomi, 5 fő elefántcsontparti; 4 fő eritreai; 4 fő gambiai, 3 fő ghánai; 2 fő guineai; 1 fő indiai; 60 fő iraki; 24 fő iráni; 1 fő jemeni; 22 fő kameruni; 54 fő kongói; 6 fő koszovói; 2 fő mali; 1 fő marokkói; 2 fő mauritániai; 17 fő nigériai; 165 fő pakisztáni; 9 fő palesztin; 2 fő Sierra Leone-i; 3 fő Srí Lanka-i; 1 fő szenegáli; 3 fő szerb; 579 fő szíriai; 9 fő szomáliai; 1 fő tunéziai; 8 fő ugandai. Ezeket a személyeket a magyar határrendészet, a magyar rendőrség elfogta.
És még egy nagyon fontos információt szeretnék megosztani a tisztelt Házzal. A magyar-szerb határon a határátkelőhelyeken, tehát a törvényes határátkelőhelyeken egyetlen ember sem jelentkezett, aki menekültkérelmet terjesztett volna elő. Tehát mindenki a zöldhatáron át érkezett, és mindenki illegálisan, törvénysértő módon lépett be Magyarország területére.
Tisztelt Képviselő Úr! Többször volt módunk vitát folytatni a tisztelt Házban a határőrséget illetően. Szeretném itt is elmondani, hogy a magyar rendőrség látja el a határőrizeti feladatokat. A rendőrséget - különösen a magyar-szerb határon - megerősítettük az utóbbi időben; több mint 600 fővel erősítettük meg a rendőrséget, akik határőrizeti feladatokat látnak el. De azt is szeretném elmondani, hogy további erősítéseket tervezünk ezen a területen, és nem az számít, hogy rendőrségnek hívják a határőrizeti feladatokat ellátó hivatásosokat vagy határőröknek, hanem az, hogy legyen megfelelő törvényi felhatalmazásuk arra, hogy megfelelően intézkedjenek.
(13.20)
Ma, tisztelt képviselő úr, a legfontosabb vagy a legnagyobb problémája az a határrendészeknek, hogy nincs megfelelő törvényi felhatalmazásuk, nem tudják őrizetbe venni ezeket az illegális migránsokat, nem tudnak megfelelően intézkedni e tekintetben, és nem tudjuk emiatt visszaadni ezeket a menekülteket. Ezek a menekültek egyébként Görögországon át érkeznek az Európai Unióba, Görögországon át, Macedónián, Szerbián át érkeznek Magyarországra. És szeretnék köszönetet mondani itt, a tisztelt Ház előtt Kósa Lajos és Rogán Antal képviselőtársaimnak azért, mert az elmúlt héten törvényjavaslatot nyújtottak be a tekintetben (Kunhalmi Ágnes: Azt mondták, hogy nem lesz fal.), hogy a kormány meghatározhassa rendeletben a biztonságos harmadik ország fogalmát, és meghatározza ezeknek az országoknak a körét, mert ez lehetővé teszi azt, hogy a magyar hatóságok megfelelő módon tudjanak fellépni, és azokat a személyeket, akik harmadik, biztonságos országból érkeznek Magyarországra, azokat vissza tudjuk küldeni.
Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném elmondani, hogy a magyar kormány mindent megtesz Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében, a magyar rendőrség mindent megtesz, a szükséges - és most úgy látszik, hogy szükséges - erősítéseket biztosítjuk a határok védelme érdekében. A kormány nem vitatkozik, a kormány cselekszik, nem ötpárti szakpolitikai egyeztető fórumokra van szükség, hanem megfelelő, szigorú, erős törvényekre.
Arra kérem a tisztelt Házat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezeket támogassa. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Kunhalmi Ágnes: Hozzátok haza a magyarjainkat! Akik elmentek, azokat hozzátok haza!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi