DR. SALACZ LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ,
DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság megtárgyalta a T/4891. számon benyújtott, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvényt és ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 29 igen, 6 nem mellett, tartózkodás nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Igazságügyi bizottság - egy kivételével - valamennyi módosító javaslatát, valamint a Törvényalkotási bizottság előbb jelzett indítványhoz kapcsolódó pontosító rendelkezéseit. A kivételt a részletes vitát lezáró módosító indítvány 9. pontja jelenti, mely az újonnan felálló végrehajtói kar tisztségviselői esetében a megválaszthatóság feltételeként előírta volna a jogi szakvizsga mellett a végrehajtói szakvizsgát is.
Ezen rendelkezés elfogadása esetén olyan szűk kör pályázhatott volna a testületbe, amely már alkotmányossági aggályokat vetett volna fel, ezért a javaslatot mind a kormány, mind a Törvényalkotási bizottság elvetette.
Az elfogadott összegző módosító javaslatból kiemelném még a végrehajtói kar megválasztásának időpontjával foglalkozó részt. Az Igazságügyi bizottság részletes vitát lezáró módosító javaslata alapján 2015. szeptember 30. napjáig meg kell választani a 2015. szeptember 1. napján létrejövő kari elnökséget. E szabálymódosítással összefüggésben azonban arról is indokolt rendelkezni, hogy a szervezeti és működési szabályzat hiányában mi alapján bonyolítják a választásokat.
Ezért a módosító javaslat kimondja, hogy a miniszter által jóváhagyott ideiglenes választási szabályzat alapján kell a kar első elnökségét megválasztani.
Fontos kizáró szabály a kar tisztségviselőinek megválasztásánál, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2015. évi XL. törvény a kamarai tisztségviselők választhatóságát korlátozó szabályt épített a Vht.-ba. A Vht. módosított 252. § (6) bekezdése alapján a tisztségviselők csak egyszer választhatók újra. Az átmeneti szabályt biztosította, hogy a módosított Vht. alkalmazásakor a módosítás hatálybalépése előtti tisztségviselést is figyelembe kelljen venni. A javasolt átmeneti szabály biztosítaná, hogy a kamarai elnökségi tisztségviselést a 2015 szeptember 1. napján létrejövő kar elnökségének megválasztásakor is figyelembe kelljen venni - mint az újraválaszthatóságot korlátozó körülményt.
A 2015. május 18-ai hatálybalépést követően megválasztott elnökségi tagokkal szemben azonban súlyosan méltánytalan lenne, ha a kari elnökségi választások során a néhány hónapos tisztségviselésüket is figyelembe vennék, ezért az átmeneti szabály megalkotásakor erre a körülményre is tekintettel ezen tisztségviselést ki kell zárni a választhatósági korlátok közül.
Ezen pontosításokat is figyelembe véve kérem, támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi